Έρευνα: 100 φορές πιο πιθανοί οι καύσωνες λόγω της κλιματικής κρίσης

Έρευνα: 100 φορές πιο πιθανοί οι καύσωνες λόγω της κλιματικής κρίσης
Κύμα καύσωνα στην Ινδία ap

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας καύσωνας που αναμενόταν κάποτε κάθε τρεις αιώνες είναι πλέον πιθανό να συμβαίνει κάθε τρία χρόνια. Πως η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραίους καύσωνες όπως αυτοί στην Ινδία και το Πακιστάν.

Οι καύσωνες που σπάνε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν έχουν γίνει 100 φορές πιο πιθανοί λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ένας καύσωνας που αναμενόταν κάποτε κάθε τρεις αιώνες είναι πλέον πιθανό να συμβαίνει κάθε τρία χρόνια.

Το ακραίο κύμα ζέστης που έχει κατακλύσει την ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί σημειώνοντας νέο ρεκόρ την Κυριακή, φτάνοντας πάνω από τους 49 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία στο Πακιστάν έφτασε τους 51 βαθμούς Κελσίου. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από απώλειες των καλλιεργειών τους και διακοπές νερού και ρεύματος.

Επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα συνδέουν την παγκόσμια υπερθέρμανση με ακραία καιρικά φαινόμενα, δείχνοντας ότι οι επιπτώσεις της κοστίζουν ζωές σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή, ακόμη και με άνοδο 1,1 C πάνω από τις προβιομηχανικές παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες.

Μια άλλη μελέτη που κυκλοφόρησε την Τετάρτη έδειξε ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του τυφώνα Hagibis το 2019 έγιναν 67% πιο πιθανές από την παγκόσμια υπερθέρμανση και ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αύξησε τη ζημιά της καταιγίδας κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο ίδιο πνεύμα, άλλες πρόσφατες αναλύσεις έδειξαν ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική και την Ευρώπη, τα κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική και οι καταιγίδες στη νοτιοανατολική Αφρική “υπερτροφοδοτήθηκαν” από την κλιματική κρίση.

Τι έδειξε η νέα έρευνα σε Ινδία και Πακιστάν

Η νέα ανάλυση από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου αξιολόγησε τις θερμοκρασίες ρεκόρ στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010. Το σημερινό κύμα καύσωνα στις περιοχές αυτές βρίσκεται σε “καλό δρόμο” και φαίνεται πως θα ξεπεράσει τις θερμοκρασίες αυτές και θα σημειώσει νέο ρεκόρ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 14 μοντέλα υπολογιστών για να αξιολογήσουν τα δύο σενάρια. Το ένα ήταν ο θερμαινόμενος κόσμος του σήμερα και το άλλο ήταν ένας κόσμος χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Από τη σύγκριση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καύσωνας του 2010 ήταν 100 φορές πιο πιθανός στον “θερμότερο” κόσμο μας. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι τέτοιοι ακραίοι καύσωνες θα συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμη και αν οι εκπομπές άνθρακα μειωθούν.

«Οι περίοδοι ζέστης ήταν πάντα χαρακτηριστικό του κλίματος πριν από τους μουσώνες της περιοχής τον Απρίλιο και τον Μάιο», δήλωσε ο Δρ Νίκος Χρηστίδης, στο Met Office, σύμφωνα με την Guardian. «Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί την ένταση της θερμότητας αυτών των φαινομένων».

Ο Πωλ Χάτσον είπε στο Met Office: «Οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι και πάλι πιθανό να φτάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα σημεία αργότερα μέσα στην εβδομάδα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, με συνεχιζόμενες πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο σύγκρισης για να δείξει πώς η παγκόσμια υπερθέρμανση είχε οδηγήσει στην επιδείνωση του τυφώνα Hagibis. «Οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων είναι πλέον εμφανείς και μπορούν να γίνουν αισθητές και σε πλούσιες χώρες όπως η Ιαπωνία», δήλωσε η Δρ Φριντερίκε Όττο, στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της ομάδας World Weather Attribution. «Εάν ο κόσμος δεν μειώσει δραστικά τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται».

Ο ΟΗΕ ανέφερε την Τετάρτη ότι οι κρίσιμοι παγκόσμιοι δείκτες της κλιματικής κρίσης είχαν σπάσει νέα ρεκόρ το 2021, από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως τα επίπεδα των εκπομπών που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. «[Αυτή] είναι μια θλιβερή λιτανεία της αποτυχίας της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την διαταραχή που έχει υποστεί το κλίμα. Τα ορυκτά καύσιμα οδηγούν σε αδιέξοδο – περιβαλλοντικά και οικονομικά», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Guardian αποκάλυψε ότι σχεδιάζονται 195 «βόμβες άνθρακα» πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, οι οποίες θα οδηγήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση πέρα από το όριο του 1,5 C που συμφωνήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα