Έρευνα: Πολλοί μικροοργανισμοί εξελίσσονται ώστε να μπορούν να τρέφονται με πλαστικό

Έρευνα: Πολλοί μικροοργανισμοί εξελίσσονται ώστε να μπορούν να τρέφονται με πλαστικό
Πλαστικά απορρίματα σε παραλία iStock

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως πολλοί μικροοργανισμοί στον ωκεανό και το έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τρέφονται με πλαστικό.

Φαίνεται να “επιβεβαιώνεται” η θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου βάσει της οποίας τα είδη εξελίσσονται προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά τους στο περιβάλλον.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbial Ecology, αποκαλύπτει πως πολλοί μικροοργανισμοί στον ωκεανό και το έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τρέφονται με πλαστικό.

Η ερευνητική ομάδα “σκάναρε” περισσότερα από 200 εκατομμύρια γονίδια που βρέθηκαν σε δείγματα DNA που ελήφθησαν από το περιβάλλον και ανακάλυψαν 30.000 διαφορετικά ένζυμα που θα μπορούσαν να αποικοδομήσουν 10 διαφορετικούς τύπους πλαστικού. (σ.σ. αποικοδόμηση: η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά).

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας για την αξιολόγηση της δυνατότητας των μικροοργανισμών να αποικοδομούν πλαστικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο αριθμός όσο και ο τύπος των ενζύμων που ανακάλυψαν αναλογεί τόσο στην ποσότητα όσο και στα είδη της ρύπανσης από το πλαστικό στις διαφορετικές τοποθεσίες.

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο και η ρύπανση πλέον φτάνει σε κάθε σημείο του πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τους βαθύτερους ωκεανούς. Κριτικής σημασίας κρίνεται η μείωση κατανάλωσης πλαστικού αλλά και η σωστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων.

Η χρήση ενζύμων για την ταχεία διάσπαση του πλαστικού σε δομικά στοιχεία θα επέτρεπε την παραγωγή νέων προϊόντων από παλιά, περιορίζοντας την ανάγκη παραγωγής του εκ νέου.

Πρακτικά οι ερευνητές εργάστηκαν συγκροτώντας μια βάση δεδομένων με 95 μικροβιακά ένζυμα που είναι ήδη γνωστό ότι αποικοδομούν το πλαστικό και συχνά βρίσκονται σε χωματερές ή μέρη γεμάτα πλαστικό.

Στη συνέχεια, η ομάδα αναζήτησε παρόμοια ένζυμα σε περιβαλλοντικά δείγματα DNA που συνέλεξαν επιστήμονες από 236 διαφορετικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Περίπου 12.000 από τα νέα ένζυμα βρέθηκαν σε δείγματα ωκεανών, που ελήφθησαν σε 67 τοποθεσίες και σε τρία διαφορετικά βάθη. Τα αποτελέσματα έδειξαν σταθερά υψηλότερα επίπεδα ενζύμων αποδόμησης σε βαθύτερα επίπεδα, γεγονός που συνάδει με τα υψηλά επίπεδα πλαστικής ρύπανσης που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε χαμηλότερα βάθη.

Τα δείγματα εδάφους ελήφθησαν από 169 τοποθεσίες σε 38 χώρες και 11 διαφορετικούς οικοτόπους και περιείχαν 18.000 ένζυμα αποικοδόμησης πλαστικών.

Το πρώτο μικρόβιο που τρέφεται με πλαστικό ανακαλύφθηκε σε μια ιαπωνική χωματερή απορριμμάτων το 2016. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες το τροποποίησαν το 2018 για να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για το πώς εξελίχτηκε, αλλά κατά λάθος δημιούργησαν ένα ένζυμο που ήταν ακόμα ισχυρότερο στην αποικοδόμηση πλαστικών μπουκαλιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα