Ερευνούν εμπλοκή Τιμοσένκο σε συμβόλαιο θανάτου

default image

Εισαγγελείς πρόκειται να ερευνήσουν εάν και κατά πόσον η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει φυλακιστεί για κατάχρηση εξουσίας, ενέχεται στην δολοφονία ενός μέλους της βουλής.

Η εκπρόσωπος της Τιμοσένκο Νατάλια Λισόβα απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας “αυτό είναι παράλογο. Η επιθυμία της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί την αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει κάθε όριο”.

Η έρευνα αφορά την δολοφονία, το 1996, από έναν πληρωμένο εκτελεστή, του βουλευτή Γεβγκέν Σέρμπαν, μετέδωσε το Unian επικαλούμενο τον αντιεισαγγελέα Ρενάτ Κούζμιν. Ο Σέρμπαν είχε δολοφονηθεί σε ένα αεροδρόμιο.

Ο Κούζμιν φέρεται να είπε ότι οι αρχές έχουν στοιχεία που καταδεικνύουν πως η Τιμοσένκο μπορεί να ενέχεται στο έγκλημα μαζί με τον Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός την εποχή της δολοφονίας κι έκτοτε έχει φυλακιστεί στις ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

“Έχουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ανάκρισης ενός μάρτυρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο ο μάρτυρας δηλώνει απερίφραστα ότι ο φόνος του Σέρμπαν πληρώθηκε από λογαριασμούς των Λαζαρένκο και Τιμοσένκο”, φέρεται να δήλωσε ο Κούζμιν. “Έχουμε τα έγγραφα και θέλουμε να το ελέγξουμε”.

Συνεργάτες του Λαζαρένκο είπαν σε ουκρανικά ΜΜΕ ότι διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξή του στο φόνο.

Αυτό το μήνα, δικαστήριο του Κιέβου έκρινε την Τιμοσένκο ένοχη για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά μια συμφωνία με τη Ρωσία το 2009 για το φυσικό αέριο και την καταδίκασε σε επτά χρόνια κάθειρξη. Έχει ασκηθεί έφεση.

Η Τιμοσένκο απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της κάνοντας λόγο περί πολιτικού ρεβανσισμού από τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος την κέρδισε με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η Τιμοσένκο είχε αναδειχθεί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία το 1990, όταν ήταν σημαντικό στέλεχος της βιομηχανίας του αερίου επί των ημερών του Λαζαρένκο–είχε υπάρξει μέλος του κόμματός του.

Εισαγγελείς έχουν παράλληλα ανασύρει από το αρχείο μια υπόθεση που είχε κλείσει σχετικά με τις δραστηριότητές της την περίοδο εκείνη, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε μεγάλες ζημίες στο κράτος.

Η υπόθεση της Τιμοσένκο έχει επιδεινώσει της σχέσεις Ουκρανίας-ΕΕ, μόλις μερικούς μήνες πριν υπογραφεί μια συμφωνία πολιτικής σύνδεσης που το Κίεβο ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην εισδοχή της στην Ένωση.

Ο Γιανούκοβιτς-ο οποίος έχει κληθεί από την Δύση να την απελευθερώσει-αρνείται να παρέμβει ως σήμερα και δηλώνει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνησή του προσπαθεί να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα