Ερντογάν: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ερντογάν: Κυριαρχικό μας δικαίωμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι το μνημείο σχετίζεται άμεσα "με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας". Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή.

Ενωτικός επιχείρησε να παρουσιαστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το διάγγελμά του στον τουρκικό λαό λίγες ώρες μετά την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί:

Αναλυτικά τόνισε:΅”H Aγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Οι πόρτες της θα είναι ανοιχτές για όλους, όπως πάντα, Μουσουλμάνους και μη.

Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγια Σοφία για προσεχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Δεν θα ήταν σωστό να επισκεπτόμαστε τον τόπο μέχρι τότε, μέχρι να τελειώσουν δηλαδή οι εργασίες.

Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση. Η Αγία Σοφία σχετίζεται με τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας. Κάθε είδους στάσεις σχετικά με αυτό το θέμα ως παραβίαση της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε να υπάρξει κατανόηση των ιστορικών και νομικών μας δικαιωμάτων.

Επιμένοντας ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο είναι σαν να είχε κάποιος την απαίτηση να μετατραπεί σε μουσείο το Βατικανό”.

Συμπλήρωσε, επίσης: “Το έθνος μας έχει περισσότερα δικαιώματα στην Αγιά Σοφιά. Όχι λιγότερα πάντως από τους πρώτους κατασκευαστές αυτού του έργου, 1500 χρόνια πριν.

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Οι βυζαντινοί περίμεναν τη μοίρα τους με φόβο στην Αγια Σοφιά, αλλά ο Μωάμεθ ο Β’ εγγυήθηκε τη ζωή τους.

Κάνουμε αγώνες για την επικράτηση της ειρήνης και της ανοχής. Στη χώρα μας υπάρχουν 453 εκκλησίες και συναγωγές”.

Η απόφαση

Το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από την Αγία Σοφία και κρατώντας τουρκικές και οθωμανικές σημαίες, πανηγύρισε τις εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version