Ερντογάν: “Δεν θα μας γονατίσετε” – Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών, απαντούν οι ΗΠΑ

Ερντογάν: “Δεν θα μας γονατίσετε” – Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών, απαντούν οι ΗΠΑ
Δεν θα μας γονατίσετε διαμηνύει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ AP

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στη λίρα, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφορικά με την πτώση του νομίσματος μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί διπλασιασμού των δασμών στην εισαγωγή αλουμινίου και χάλυβα. Με ανταποδοτικά μέτρα προειδοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Εριστικός και προκλητικός με αφορμή την πτώση της λίρας εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν θα γονατίσει από χειραγώγηση στα οικονομικά της, μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί διπλασιασμού των δασμών στην εισαγωγή αλουμινίου και χάλυβα από την γειτονική μας χώρα.

Μιλώντας στην επαρχία Γκιουμούσχανε, στην βόρεια Τουρκία, ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Daily Sabah, δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του δεν υποκύψει στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στο τουρκικό νόμισμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 7,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018. “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κρατήσει μακριά από τους στόχους μας…Παρά τις επιθέσεις που γίνονται μέσω του νομίσματος, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και στο δεύτερο τρίμηνο και στο τέλος του 2018 με ρυθμό ρεκόρ”, επεσήμανε.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε, επίσης, τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, λέγοντας ότι φέτος θα επισκεφτούν τη χώρα 6 εκατ. Ρώσοι τουρίστες. “Φυσικά αυτές οι σχέσεις, αυτές οι επαφές μας κάνουν πιο δυνατούς”, σημείωσε.

Οι δηλώσεις Τραμπ περί δασμών ήρθαν λίγες μέρες μετά την επιστροφή τουρκικής αντιπροσωπείας από την Ουάσινγκτον σχετικά με την κράτηση του Αμερικανού ιερέα Άντριου Μπράνσον. Ο τελευταίος είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Τουρκία και βαρύνεται με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Οι επαφές των δύο χωρών στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεν είχαν κάποια ουσιαστικά πρόοδο.

Εκκλήσεις στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις

Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας ικέτεψε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους δασμούς, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο.

«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Ρουσχάρ Πεκάν.

«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε.

“Για λόγους εθνικής ασφαλείας η αύξηση των δασμών”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

“Αντιβαίνει τους κανόνες του ΠΟΕ”

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφερε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες» υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Με ανταποδοτικά μέτρα προειδοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις που επιβάλει και η πίεση που ασκεί το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όπως κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάμι Ακσόϊ τόνισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα