Ερντογάν: Η Τουρκία είχε ενημερώσει το Βέλγιο για τη δράση ενός εκ των καμικάζι

default image

Ένας εκ των βομβιστών είχε συλληφθεί στην Τουρκία, είχε απελαθεί το καλοκαίρι του 2015 και στο Βέλγιο τον άφησαν ελεύθερο, σύμφωνα με τον Ερντογάν

Η Τουρκία είχε ενημερώσει το Βέλγιο για τις επικίνδυνες διασυνδέσεις που είχε ένας από τους καμικάζι των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας του είχαν ενημερώσει την πρεσβεία του Βελγίου στην Άγκυρα με σημείωμα στις 14 Ιουλίου του 2015, ότι ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο μετά την απέλασή του από την Τουρκία, οι Βέλγοι τον άφησαν ελεύθερο.

Ο Μπακραουί είχε συλληφθεί στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τον περασμένο Ιούνιο και τον επόμενο μήνα απελάθηκε στην Ολλανδία, η οποία είχε ενημερωθεί και αυτή για τη δράση του.

“Παρά τις πληροφορίες που είχε, το Βέλγιο δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τους δεσμούς του με την τρομοκρατία”, τόνισε ο Ερντογάν, χωρίς να γίνει γνωστό πότε ο Μπακραουί παραδόθηκε στις βελγικές αρχές.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα. Οι αρχές της χώρας κατονόμασαν δύο αδελφούς ως τους βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, ενώ ακόμη ένας ύποπτος παραμένει ασύλληπτος.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Χέενς διαψεύδει πως η Τουρκία είχε απελάσει στη χώρα του τον έναν καμικάζι

Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε απόψε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Πηγή: Hurriyet, Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα