Ερντογάν: Μόνο με καλή προαίρεση θα λυθεί το θέμα της ΑΟΖ

default image

Στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Vid)

Επισημαίνοντας πως έχουν γίνει λάθη στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε πως πρέπει να γίνουν βήματα ώστε ο 21ος αιώνας να γίνει αιώνας της ειρήνης.

“Η προσέγγιση και η υπέρβαση των διαφορών μας είναι ένα θέμα που εξαρτάται από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα πάντοτε να έχω καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα”, σημείωσε.

Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανάμεσά τους το δίκαιο προς τον γείτονα. “Δεν έχουν γίνει λάθη; Έχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα διορθώσουμε αμοιβαίως”, υπογράμμισε. 

“Πιστεύω ότι αν το επιτύχουμε, όλοι μας οι δεσμοί, στρατιωτικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, πολιτιστικοί θα πάρουν μια νέα κατεύθυνση”, σημείωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, τόνισε πως “συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και για τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί οι δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τα θέματα με καλή προαίρεση. Αν τα αντιμετωπίζουν έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει αποτέλεσμα”.

Εξέφρασε παράλληλα τη βούληση της χώρας του να συνδράμει στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. “Λέμε στους επιχειρηματίες μας, κοιτάξτε, στην Ελλάδα γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, πηγαίνετε και συμμετάσχετε.

Κατά τον ίδιο τρόπο κάναμε και εμείς ιδιωτικοποιήσεις και είχαμε καλέσει τότε τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ο λαός να ενοχλείται όταν στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα συμμετέχουν επιχειρηματίες από την Τουρκία ή από τρίτες χώρες”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για πρόοδο και λύση στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως φυσικά και δεν είναι και ούτε θα είναι προκατηλλειμένοι.

“Εύχομαι ο νεοαναδειχθείς Νίκος Αναστασιάδης που αναλαμβάνει καθήκοντα -με τις θετικές συζητήσεις που θα έχει με την Ελλάδα- θα βρουν μία θετική ανταπόκριση από τη βόρεια Κύπρο.

Αν υπάρξει μία απροκατάληπτη διαδικασία και αν τα Η.Ε. την ξαναρχίσουν με σοβαρό τρόπο, τότε η δική μας επιθυμία είναι να συμβάλλει η βόρεια Κύπρος στην εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα