Ερντογάν: Οι επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου στη Συρία

Ερντογάν: Οι επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου στη Συρία
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Ερντογάν μόλις ξεκαθάρισε τις επεκτατικές του βλέψεις στη Συρία δια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας του. Τι αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε για τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού στρατού.

Στη γνωστή του επιθετική ρητορική για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εμμένει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του και έβαλε στο στόχαστρό του μεταξύ άλλων, Ελλάδα και Κύπρο με έμμεσες απειλές. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας εξέτασε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στα οποία το Αιγαίο και η Κύπρος.

“Θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο με όλα τα μέσα”, τονίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή Ερντογάν, σχετικά με τις αξιώσεις της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Η “είδηση” όμως, δεν κρύβεται στην παράγραφο που αφορά Ελλάδα και Κύπρο (μιας και στην ουσία επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις), αλλά στο κομμάτι που αφορά τα επόμενα βήματα των στρατευμάτων στη Συρία.

Για την ακρίβεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την “ανθρωπιστική κρίση” στο Idlib (Ιντλίμπ) της Συρίας, όπου η Τουρκία βέβαια αξιώνει να έχει κυριαρχικό ρόλο.

 

Επίσης, αναφέρει πως η συμφωνία Τουρκίας και Ρωσίας για παύση πυρός στην περιοχή, είναι κρίσιμη. Επίσης, η Τουρκία περιμένει το “πράσινο φως” για να αρχίσει την επιχείριση για την “απελευθέρωση του Manbij από τους τρομοκράτες”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Το Manbij της Συρίας ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις.

Αυτή την περίοδο η Τουρκία προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις δυνάμεις των ΗΠΑ για την έναρξη της δράσης της εναντίον των στρατευμάτων του YPG, “για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή και να διασφαλισθεί η ασφάλεια των πολιτών”, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Την Τρίτη, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία της με την Τουρκία για τον ρόλο της χώρας του Ερντογάν στη βόρεια Συρία, εκεί όπου η Τουρκία αξιώνει να εγκαθιδρύσει μια “ζώνη ασφαλείας” μέσα στα συριακά εδάφη. Κάτι που θα σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να εκτοπιστούν τα κουρδικά στρατεύματα.

Η Τουρκία θέτει ως προαπαιτούμενο ο κουρδικός στρατός YPG που πολέμησε το ISIS και το εκδίωξε από τις περιοχές που ζουν Κούρδοι, να μην έχει κανένα ρόλο και συμμετοχή στην “επόμενη μέρα”, κάτι που δεν δέχονται οι κουρδικοί πληθυσμοί. Όπως φαίνεται, τα σχέδια για κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, μένουν και πάλι “πίσω”.

Αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ

Την αποστρατικοποιημένη ζώνη που συμφωνήθηκε να δημιουργήσουν Ρωσία και Τουρκία, θα εποπτεύουν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα.

Όμως ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ερντογάν εξήγησαν πώς σκοπεύουν να ξεχωρίσουν “τους ακραίους” αντάρτες από τις υπόλοιπες ομάδες των Σύρων αντιπολιτευόμενων. Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιο μέρος της πόλης της Ιντλίμπ περιλαμβάνεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαρέα όπλα, τα άρματα μάχης, τα συστήματα εκτόξευσης ρουκετών και οι όλμοι από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, κάτι που επεσήμανε ότι ήταν πρόταση του Τούρκου ομόλογού του.

Η συριακή εφημερίδα “al Watan” που πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι οι συριακοί κρατικοί θεσμοί θα επιστρέψουν στην επαρχία Ιντλίμπ έως το τέλος του έτους βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την περιοχή αυτή και η οποία προβλέπει την παράδοση όλων των βαρέων όπλων των ανταρτών και την απομάκρυνσή τους από τις περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Σύμφωνα με την ίδια, οποιαδήποτε οργάνωση απορρίψει τη συμφωνία θα θεωρηθεί εχθρική “ακόμη και από τον τουρκικό στρατό και θα περιληφθεί στους τρομοκράτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version