Ερντογάν: Ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα, στην Πόλη έγινε κατάκτηση, όχι άλωση

Ερντογάν: Ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα, στην Πόλη έγινε κατάκτηση, όχι άλωση
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο δημόσιος λόγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάντα εθνικιστικά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά. Η δημόσια τοποθέτησή του την Κυριακή δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά, προφανώς δεν θα είναι και τελευταία. Κάθε φορά άλλωστε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά δημοσίως θα επιχειρήσει να προκαλέσει, να συσπειρώσει, να σηκώσει σκόνη.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να παίξει με τις λέξεις κατάκτηση και άλωση. Δεν αποδέχεται τη δεύτερη για ότι έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαϊού του 1453 και προτιμά τον όρο κατάκτηση.

Ιδού πως δικαιολογήθηκε: “Κάποιοι που δεν γνωρίζουν, προσπαθούν να αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ως «άλωση». Εάν ρωτήσετε, δεν γνωρίζουν καν την έννοια της κατάκτησης. Η κατάκτηση αποτελεί έναρξη, η κατάκτηση αποτελεί νίκη αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν κάποιοι. Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν την κατάκτηση όχι μόνο κατάκτηση εδαφών, αλλά και απόκτηση καρδιών”.

Εν συνεχεία έστρεψε το βλέμμα του σε πιο κοντινές στο παρόν ιστορικές εποχές: “Σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή συνειδητοποιεί κανείς το μεγαλείο των προγόνων μας”.

Τι δεν είπε ο Ερντογάν; Οτι σε σαββατιάτικη δημοσκόπηση υπολείπεται του Εκρέμ Ιμάμογλου περίπου πέντε μονάδες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version