Ερντογάν: Αν το κοινοβούλιο εισηγηθεί θανατική ποινή, θα την επαναφέρω

default image

Χείμαρρος ο Τούρκος πρόεδρος που επέστρεψε θριαμβευτικά στην Άγκυρα, εξαπέλυσε επίθεση κατά ΕΕ και Αιγύπτου, έριξε τους τόνους με τις ΗΠΑ και προανήγγειλε ακόμη περισσότερες "εκκαθαρίσεις". Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα για διάστημα τριών μηνών

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα διάλειμμα μεταξύ του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα. Ο Τούρκος ηγέτης άνοιξε “μέτωπο” με την Αίγυπτο, αποκαλώντας τον πρόεδρο Σίσι, πραξικοπηματία, επιτέθηκε στην Ευρώπη και όσους τον κατηγορούν για καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Ο κ. Ερντογάν έριξε τους τόνους με τις ΗΠΑ, δεν απέκλεισε την επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ δήλωσε υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης. Όπως μάλιστα δήλωσε σε διάγγελμά του μετά το τέλος του Συμβουλίου, η χώρα θα εισέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους ερχόμενους τρεις μήνες. Όπως είπε άλλωστε, στην πράξη αυτή προχώρησαν πολλές χώρες της Ευρώπης, δείχνοντας τις αποφάσεις της γαλλικής και της βελγικής κυβέρνησης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στη συνέντευξή του από την Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρθηκε οργισμένος στα όσα του προσάπτουν για τις εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. “Δεδομένων των συνθηκών, πόσοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να λένε ότι ο Ερντογάν δεν είναι δημοκρατικός, είναι δικτάτορας;” είπε. Ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. “Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό”, τόνισε.

“Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας”, δήλωσε ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: “Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν”.Ο Ερντογάν προανήγγειλε διεύρυνση των συλλήψεων αφού όπως είπε: “Οι συλλήψεις που έχουν ήδη γίνει θα δημιουργήσουν νέες λίστες, καθώς όσοι συλλαμβάνονται μας δίνουν συνεχώς νέα ονόματα”.

Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος

“Δεν πρέπει να συγχέουμε τα γεγονότα. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών δεν βασίζονται σε συναισθήματα, η λογική πρέπει να πρυτανεύει μεταξύ των χωρών” είπε όταν ερωτήθηκε για την έκδοση ή μη του Φεχτουλάχ Γκιουλέν. “Θα δώσουμε όλα τα έγγραφα, τις αποδείξεις στις ΗΠΑ και θα περιμένουμε την απόφαση των εντεταλμένων οργάνων. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, έχουμε κοινά σημεία επαφής με τις ΗΠΑ και νομίζω ότι θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις” σημείωσε.

Δείτε ένα απόσπασμα των δηλώσεών του:

Μετά τις αντεγκλήσεις ένθεν κακείθεν τις τελευταίες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως με τον Τζον Κέρι “διατηρούμε χαμηλούς τόνους αυτό το διάστημα” ενώ σημείωσε πως “ο ίδιος ο Ομπάμα μου μετέφερε τη στήριξή του”. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις προστριβές στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφορικά με τον αποκλεισμό της βάσης του Ιντσιρλίκ, την οποία ζητούσαν από την Ουάσιγκτον για την μάχη στη Συρία. “Πρέπει να διαχωρίσουμε τα άλλα ζητήματα που μας χωρίζουν από το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ, από την έκδοση του Γκιουλέν. Να συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι. Η σχέση μας δεν είναι βραχυπρόθεσμη”.

Ο λαός ζητά τη θανατική ποινή

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν για το θέμα της θανατικής ποινής. Ο ίδιος απάντησε πως αυτό δεν είναι δικό του ζήτημα, αλλά του λαού, ενώ τόνισε πως δεν παίρνει μόνος του αποφάσεις. “Αν το κοινοβούλιο μου εισηγηθεί την θανατική ποινή, τότε εγώ θα την επαναφέρω” σημείωσε συγκεκριμένα.

Σκληρή γλώσσα όμως επεφύλασε και ενάντια στην ΕΕ λέγοντας πως η ενταξιακή διαπραγμάτευση “δεν είναι αυτοσκοπός”. Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών πως αν επανέλθει η θανατική ποινή παγώνουν οι διαπραγματεύσεις. “Υπάρχουν και άλλες χώρες στην υφήλιο, οι οποίες έχουν τη θανατική ποινή, όπως οι ΗΠΑ” συμπλήρωσε.

Επίθεση Ερντογάν σε Αίγυπτο

Κάνοντας ένα παραλληλισμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον τωρινό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. “Ο Σίσι ήταν πραξικοπηματίας όπως οι δικοί μας, δεν είναι δημοκράτης, δεν θα τον σεβαστούμε. Είναι εχθρός της δημοκρατίας, δολοφόνησε και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους”.

Υπερασπίστηκα την ελευθερία του Τύπου

Τέλος, σε ό, τι αφορά τη στάση του απέναντι στα social media, τα οποία πολέμησε στο παρελθόν και στα οποία κατέφυγε για να κινητοποιήσει τον τουρκικό λαό σημείωσε: “Δεν ήμουν ποτέ ενάντια στα social media, ακόμη και αν εξύβριζαν την οικογένειά μου. Υπερασπίστηκα την ελευθερία του Τύπου” σημείωσε αλλά είπε: “Δεν θα πρέπει όμως να μετατραπεί (η ελευθερία του Τύπου) σε ένα εργαλείο επίθεσης στην ελευθερία της έκφρασης των άλλων”.

Το διάγγελμα του Ερντογάν στον τουρκικό λαό

Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν απηύθυνε το μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό, προαναγγέλοντας και την τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  Επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος, το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι την απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποίησε η «τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ», όπως αποκαλείται πλέον στη Τουρκία το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.  «Κανείς να μην ανησυχεί για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην προστασία της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν είπε πως οι ξένες χώρες να μην επικρίνουν την Τουρκία όπου θα ληφθούν τα εν λόγω μέτρα. Αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P, ο οποίος υποβάθμισε την Τουρκία. «Τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε και είπε «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.

Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Στο «Νόμο περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κηρύσσεται η εν λόγω «κατάσταση», εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση ορίζεται ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».

Δείτε απόσπασμα εδώ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα