Ερντογάν σε ΕΕ: Εμείς θα τραβήξουμε τον δρόμο μας και εσείς τον δικό σας

default image

Τραβάει το σχοινί ο Τούρκος πρόεδρος στις σχέσεις με την ΕΕ, μία μέρα μετά την παραίτηση Νταβούτογλου. Αντιδρά στην αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου

Μία μέρα μετά την παραίτηση και επισήμως του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία των δύο πλευρών για το προσφυγικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να τραβήξει το σχοινί στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας ως αντάλλαγμα για την κατάργηση της βίζας.

Σε ομιλία του την Παρασκευή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς θα τραβήξουμε τον δρόμο μας και εσείς τον δικό σας”.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ζητήσει από την γείτονα χώρα να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο που εφαρμόζει, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες της για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό σε μια προσπάθεια της ΕΕ να εναρμονιστεί η Τουρκία με την αυστηρότερη, σε θέματα τρομοκρατίας, νομοθεσία της. Το θέμα αυτό είναι ένα από τα πέντε κριτήρια της ΕΕ, στα οποία η Τουρκία ακόμα δεν έχει συμφωνήσει.

Κι αυτό διότι ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές πρέπει να αντιμετωπιστούν στη “βάση” τους και οι τζιχαντιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, να “χτυπηθούν” στη Συρία και το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τούρκικων ΜΜΕ, ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Νταβούτογλου στην αποχώρηση ήταν και το σχέδιο του Ερντογάν να δώσει περισσότερη δύναμη στην προεδρία. “Οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές είναι εθνική ανάγκη”, επεσήμανε ο Ερντογάν.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα