ΗΠΑ: Εθνικιστές χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς antifa στο Twitter

ΗΠΑ: Εθνικιστές χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς antifa στο Twitter

Καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, το Twitter άρχισε να καταργεί λογαριασμούς που δήθεν υποστηρίζουν τον αντιφασισμό, αλλά στην πραγματικότητα συνδέονται με λευκούς εθνικιστές.

Το Twitter καταργεί “Antifa” λογαριασμούς, καθώς η πλατφόρμα προσπαθεί να εμποδίσει τους διαδηλωτές να οργανώνουν βίαιες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

“Απόψε είναι η νύχτα, σύντροφοι. Απόψε λέμε Fuck The City και μετακινούμαστε στις κατοικημένες περιοχές… και παίρνουμε ό, τι είναι δικό μας…”, έλεγε ένα tweet, το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή το απόγευμα από τον λογαριασμό ANTIFA_US. Το tweet αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα για υποκίνηση βίας από την αντιφασιστική ομάδα.

Στη συνέχεια όμως, το Twitter ανακάλυψε ότι ο λογαριασμός δεν διευθύνεται από υποστηρικτές του αντιφασισμού, αλλά μάλλον από μια εθνικιστική ομάδα λευκών, που ονομάζεται Identity Evropa.

Σύμφωνα με το fastcompany.com, το Twitter ισχυρίζεται ότι έχει καταργήσει εκατοντάδες λογαριασμούς που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εθνικιστική ομάδα. 

Τη Δευτέρα, το @OCAntifa, ένας λογαριασμός που παρουσιάζεται ψευδώς ως κατά του φασισμού, ανακοίνωσε ότι είχε έναν σκόπιμα παραπλανητικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός έχει αφαιρεθεί από τότε. Ένας άλλος λογαριασμός, το @AntifaAmerica, καταργήθηκε επίσης. 

Οι “Antifa” είναι μια αριστερή ιδεολογία που είναι ενάντια στον φασισμό, τις ακροδεξιές απόψεις και τον ρατσισμό. Δεν είναι μια πραγματική οργάνωση. Οι ομάδες “Antifa” κατηγορήθηκαν για βία και λεηλασίες σε διαμαρτυρίες που ζητούσαν δικαιοσύνη για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και τον τερματισμό της αστυνομικής βίας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από ταραχές σε διαμαρτυρίες και εάν είναι οργανωμένο ή τυχαίο. Οι Antifa είναι επίσης συχνός στόχος του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε την ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση (κάτι που δεν μπορεί να σταθεί νομικά).

Το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο Data & Society υπογράμμισε για πρώτη φορά πως οι λευκοί εθνικιστές χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς Antifa για να βλάψουν το κίνημα. 

Διάφορες ρατσιστικές ομάδες προσπαθούν να βλάψουν την Antifa ιδεολογία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργώντας “Fake News” για την οργάνωση και τα κίνητρά τους. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορούν να μπερδέψουν τους χρήστες του Twitter. Όταν τα tweets τους γίνουν viral, μπορεί να προκαλέσουν φόβο στο ευρύ κοινό.

Ο David Meyer, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που μελετά τα κοινωνικά κινήματα, σημειώνει ότι “πριν από την εμφάνιση του διαδικτύου, ήταν πιο δύσκολο να προσποιείται κάποιος ότι είναι μέρος ενός κινήματος, γιατί απαιτούσε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε συναντήσεις και διαμαρτυρίες. Αλλά στο διαδίκτυο, ανώνυμοι δημιουργούν λογαριασμούς και μπορούν να παρουσιαστούν πιο εύκολα ως μέλη οποιασδήποτε ομάδας”.

Το Twitter προσπάθησε να εξαλείψει τους ψεύτικους λογαριασμούς μετά το κύμα των εκστρατειών παραπληροφόρησης των εκλογών του 2016.

“Η καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης είναι δύσκολη. Νέοι λογαριασμοί εμφανίζονται συνεχώς και μπορούν να προωθήσουν γρήγορα τα μηνύματά τους.  Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν μια διαμαρτυρία ή να παραπληροφορήσουν το κοινό, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια”, υποστηρίζει ο David Meyer.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version