Έτοιμος σε ενδεχόμενο έκδοσής του εμφανίζεται ο Γκιουλέν

default image

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς ο Φετουλάχ Γκιουλέν δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί σε οποιαδήποτε απόφαση

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα αυτή, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, από την Αμερική όπου και διαμένει, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι σκηνοθέτησε το πραξικόπημα.

Ο απομονωμένος, αλλά ισχυρός ιεροκήρυκας

Ηλικίας 75 ετών, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσιλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Όμως είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων (στην Τουρκία, αλλά και παντού στον κόσμο), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (Υπηρεσία στα τουρκικά) και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Το Χιζμέτ λειτουργεί κάπως σαν τους αμερικανούς μορμόνους: “αλληλοβοηθούνται στις επιχειρήσεις, έχουν μια ιεραποστολική νοοτροπία και μεγάλη αίσθηση των επιχειρήσεων”, εξηγουσε το 2014 ο Σαμ Μπράναν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Το άλλο κοινό σημείο με τους μορμόνους είναι αυτό στο οποίο οφείλεται η οικονομική ισχύς του Χιζμέτ, ότι όλοι οι συμπαθούντες προσφέρουν τον χρόνο τους ή το χρήμα τους στην οργάνωση: από τους φοιτητές μέχρι τις μητέρες οικογενειών, και ασφαλώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα