Το νέο “Εξκάλιμπερ”: Σπαθί 900 χρόνων βρέθηκε στον βυθό της Μεσογείου

Το νέο “Εξκάλιμπερ”: Σπαθί 900 χρόνων βρέθηκε στον βυθό της Μεσογείου
Israel's Antiquities Authority via AP

Σε έναν σταυροφόρο που έπλευσε στους Αγίους Τόπους πριν από σχεδόν μια χιλιετία, φέρεται να ανήκει το εντυπωσιακό σπαθί.

Σπαθί που πιστεύεται πως ανήκε σε σταυροφόρο που έπλευσε στους Αγίους Τόπους πριν από σχεδόν μια χιλιετία, ανακαλύφθηκε στο βυθό της Μεσογείου από έναν παρατηρητικό ερασιτέχνη δύτη, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο Σλόμι Κάτζιν, κάτοικος του Άτλιτ στο Ισραήλ, ήταν αυτός που ανακάλυψε αρχαία τεχνουργήματα στο βυθό της θάλασσας, κατά τη διάρκεια καταδύσεων στις ακτές της Καρμέλ στην Χάιφα το περασμένο Σάββατο, όπου ξαφνικά είδε μπροστά του μια αρχαία πέτρα και μεταλλικές άγκυρες, θραύσματα αγγείων και το μεγαλοπρεπές αυτό σπαθί. Οι θησαυροί είχαν προφανώς βγει στην επιφάνεια από τα κύματα και τα ρεύματα που μετατόπισαν την άμμο στο βυθό της θάλασσας.

Υπό τον φόβο ότι το εύρημα θα κλαπεί ή θα ταφεί ξανά κάτω από την άμμο, ο Κάτζιν πήρε το ξίφος στη στεριά και επικοινώνησε με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για να αναφέρει την ανακάλυψή του. Παρέδωσε το σπαθί στο Εθνικό Τμήμα Θησαυρών και έλαβε ένα πιστοποιητικό εκτίμησης για την καλή του πράξη.

Η περιοχή, ένας φυσικός όρμος κοντά στο λιμάνι της Χάιφα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους ναυτικούς, ανέφερε ο Κόμπι Σαρβίτ, διευθυντής του τμήματος θαλάσσιας αρχαιολογίας.

AP Photo/Ariel Schalit

«Αυτές οι συνθήκες προσέλκυαν εμπορικά πλοία στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας πίσω πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα» σημείωσε.

Μάλιστα, προηγούμενες ανακαλύψεις στην περιοχή υποδεικνύουν πως το σημείο αυτό είναι ενεργό εδώ και περίπου τέσσερις χιλιετίες.

“Το σπαθί, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, είναι ένα πανέμορφο και σπάνιο εύρημα και κατά τα φαινόμενα ανήκε σε σταυροφόρο. Βρέθηκε καλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά είναι προφανώς κατασκευασμένο από σίδηρο. Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεται ένα τόσο προσωπικό αντικείμενο που μας γυρίζει πίσω 900 χρόνια σε μια διαφορετική εποχή με ιππότες, πανοπλίες και σπαθιά, παρατηρεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτω, Νιρ Ντίστελφελντ.

Το σπαθί που πιστεύεται πως είναι 900 ετών, θα καθαριστεί, θα επισκευαστεί και θα εκτεθεί για το κοινό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα