Εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας: Πρόοδος στο θέμα της βίζας

Εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας: Πρόοδος στο θέμα της βίζας

Εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα επισκεφτούν την επόμενη εβδομάδα την Άγκυρα για να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια. Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Πρόοδο "βλέπει" η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα με την Τουρκία για την κατάργηση της βίζας, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν να δηλώνει την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές έχουν εποικοδομητικές συζητήσεις και ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα επισκεφτούν την Άγκυρα για να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια.

Μετά από τις συνομιλίες που είχε με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο Τίμερμανς έκανε λόγο στο twitter για "κοινή απόφαση να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να επιτευχθεί η κατάργηση της βίζας".

Οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς βίζα για τους Τούρκους σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, επιμένοντας ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του πεδίου εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου, ώστε να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τον αντιτρομοκρατικό νόμο για να καταπνίξει τις αντίθετες απόψεις και να προχωράει σε διώξεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι χρειάζεται τον συγκεκριμένο νόμο για την καταπολέμηση των Κούρδων ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους.

Η διαφωνία που προέκυψε, προκάλεσε "αναταράξεις" και έκανε αβέβαιο το μέλλον της γενικότερης συμφωνίας για την προσφυγική κρίση, με τον Ερντογάν να απειλεί την ΕΕ ότι η χώρα του θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, αν δεν βρεθεί η "χρυσή τομή".

Εκτός από το προαναφερθέν θέμα, εκκρεμούν ακόμα ο νόμος για την προστασία των δεδομένων και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής προστασίας δεδομένων.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ερντογάν παγώνει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Πιέζει η Τουρκία: Η ΕΕ πρέπει να βρει νέα φόρμουλα για το θέμα της βίζας

Τουρκικές απειλές: 'Αν δεν καταργηθεί η βίζα, θα στείλουμε πίσω τους μετανάστες'

SHARE: