Εξοργιστικό: Απαγορεύουν τη μετακίνηση σε καρκινοπαθή μάνα στη Γάζα

Εξοργιστικό: Απαγορεύουν τη μετακίνηση σε καρκινοπαθή μάνα στη Γάζα
Στιγμιότυπο από τη Γάζα AP

Καρκινοπαθής, μητέρα 3χρονου παιδιού στη Γάζα, έχει δει το αίτημά της να ταξιδέψει για λόγους υγείας να απορρίπτεται εννιά (!) φορές από τους Ισραηλινούς.

Είναι-δυστυχώς- μία από τις πολλές καθημερινές ιστορίες στη Γάζα που μπορούν να σε εξοργίσουν.

Ανθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική και σύγχρονη θεραπεία λόγω του αποκλεισμού της περιοχής από τους Ισραηλινούς.

Η περιπέτεια της Φατίμα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Το 2016 η νεαρή Παλαιστίνια διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου. Λαμβάνοντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές, μετακινήθηκε και υποβλήθηκε στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Ωστόσο, η θεραπεία έπρεπε να συνεχιστεί για προληπτικούς λόγους. Με χημειοθεραπεία και βιολογικά μέσα, μέθοδοι που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη Γάζα αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές. Από το Σεπτέμβριο του 2017 η Φατίμα έχει δει εννιά σχετικές αιτήσεις της να απορρίπτονται από τους Ισραηλινούς.

Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο το αίτημά της δεν είχε γίνει δεκτό κάτι που ουσιαστικά τις απαγόρευε να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου. “Νιώθω ότι είναι πολύ οδυνηρό να μην μπορώ να φροντίσω τον 3χρονο γιο μου” τονίζει η Φατίμα στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Μεγαλώνει πλέον και αρχίζει να συνειδητοποιεί το πρόβλημα της υγείας μου”.

Η Φατίμα, με παρά φύσιν έδρα πλέον, χρειάζεται ανταλλακτικά σακουλάκια σε καθημερινή βάση. Δεν έχει τα χρήματα να τα αγοράσει και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες του εμπορίου ή άλλες μεθόδους για να καλύπτει την έλλειψη. Τα ρούχα της λερώνονται συνεχώς από περιττώματα. Και όμως, ακόμα περιμένει την έγκριση για να μετακινηθεί στην από ‘κει πλευρά.

Κατά το μήνα Σεπτέμβριο, οι Ισραηλινοί έχουν απορρίψει το 42% των αιτήσεων κατοίκων της Γάζα να ταξιδέψουν για λόγους υγείας. Οι 161 από αυτές αφορούσαν ανήλικους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα