Ευρωπαϊκή μέρα προστασίας των παιδιών – Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η Κομισιόν

Ευρωπαϊκή μέρα προστασίας των παιδιών – Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η Κομισιόν
istock

Δράστη για να σταματήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την πρόταση για νέα νομοθεσία στην Ε.Ε.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η Επιτροπή, πρότεινε πρόσφατα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία με στόχο να καταστήσει υποχρεωτική την πρόληψη, τον εντοπισμό, την αναφορά και την αφαίρεση διαδικτυακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αυτό θα βοηθά την αστυνομία να βρίσκει περισσότερα στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, διασφαλίζοντας ότι αυτά θα αφαιρούνται γρήγορα και ότι οι σεξουαλικοί θηρευτές θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Εν ολίγοις, αυτός ο νόμος θα βοηθήσει στην προστασία των παιδιών, θα στηρίξει τα θύματα και θα σώσει ζωές.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον, δήλωσε σχετικά: «Ο χρόνος τελειώνει όσον αφορά την προστασία των παιδιών. Σύντομα θα λήξει η ισχύς των ευρωπαϊκών κανόνων που επιτρέπουν στις εταιρείες του διαδικτύου να εντοπίζουν στις επικοινωνίες και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, όπως κάνουν εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Οι εκθέσεις αυτές των εταιρειών του διαδικτύου βοηθούν την αστυνομία να σώζει παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη και να αφαιρεί από το διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από τους βιασμούς παιδιών, οι οποίοι τραυματίζουν τα θύματα για πολλά χρόνια μετά το τέλος της κακοποίησης. Εάν δεν αναλάβουμε δράση, θα απαγορευτεί στις επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν αυτό το σημαντικό έργο. Γι’ αυτό πρότεινα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να προλαμβάνουν και να καταπολεμούν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο. Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να συμφωνήσουν. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα.»

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένας πραγματικός και αυξανόμενος κίνδυνος

Όλο και συχνότερα οι δράστες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν υλικό και να προσεγγίζουν παιδιά. Οι θηρευτές φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν την κακοποίηση που διαπράττουν στην πραγματική ζωή και αναρτούν το υλικό στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούν την κάμερα του υπολογιστή, κινητά τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να εξαναγκάσουν ή να εκβιάσουν τα παιδιά σε ακατάλληλες και παράνομες σεξουαλικές πράξεις.

Στο διαδίκτυο αναρτώνται σε μαζική κλίμακα φωτογραφίες και βίντεο παιδιών που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση. Το 2021 έγιναν καταγγελίες από εταιρείες του διαδικτύου για 85 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο με αυτό το περιεχόμενο. Η κακοποίηση και η εκμετάλλευση δεν γνωρίζουν σύνορα. Εικόνες εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε μία χώρα κυκλοφορούν και προβάλλονται σε όλο τον κόσμο. Τα θύματα σπανίως αποκαλύπτουν το περιστατικό. Η κακοποίηση συχνά διαπράττεται από πρόσωπο στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού και, πολλές φορές, στο ίδιο το σπίτι του παιδιού.

Η διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση στην ΕΕ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση: Μόνο το 2020 αναφέρθηκαν πάνω από 300 περιστατικά στην Ελλάδα.

Νέοι κανόνες της ΕΕ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος η ΕΕ έχει προτείνει νομοθεσία που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε, να καταγγείλουμε και να αποτρέψουμε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και να στηρίξουμε τα θύματα. Είμαστε όλοι/-ες υπεύθυνοι/-ες να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή από τους σεξουαλικούς θηρευτές.

Η Επιτροπή προτείνει νέα ενωσιακή νομοθεσία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ:

  • στον εντοπισμό και την καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο·
  • στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών·
  • στη στήριξη των θυμάτων.

Η εν λόγω νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την καταγγελία από τους παρόχους υπηρεσιών της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που λαμβάνει χώρα διαδικτυακά στις πλατφόρμες τους και την ενημέρωση των αρχών, ώστε να είναι δυνατή η προσαγωγή των θηρευτών στη δικαιοσύνη. Οι πάροχοι θα υποχρεούνται επίσης να καταγγέλλουν περιπτώσεις αθέμιτης προσέγγισης παιδιών μέσω διαδικτύου (grooming) — μιας πρακτικής κατά την οποία οι σεξουαλικοί θηρευτές δημιουργούν σχέση, εμπνέουν εμπιστοσύνη και δένονται συναισθηματικά με τα παιδιά, ώστε να μπορούν να τα χειραγωγούν, να τα εκμεταλλεύονται και να τα κακοποιούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα