Ευρώπη: Η γρίπη επανακάπτει, η κοινή δράση με την Covid-19 ανησυχεί

Ευρώπη: Η γρίπη επανακάπτει, η κοινή δράση με την Covid-19 ανησυχεί
Στιγμιότυπο από την Αθήνα Aris Oikonomou/ SOOC

Η άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα έφερε επιστροφή της γρίπης επί ευρωπαϊκού εδάφους τους τελευταίους μήνες.

Πέρυσι η γρίπη είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το ευρωπαϊκό έδαφος. Με δεδομένο ότι πολλές χώρες εφάρμοσαν αυστηρό λοκ-ντάουν και κανόνες αποστασιοποίησης έτσι ώστε να ελέγχουν τη διασπορά του covid-19, η γρίπη δεν βρήκε ελεύθερο χώρο να δράσει και προσωρινά “αποσύρθηκε”.

Εφέτος όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά σύμφωνα με το Reuters. Οι περισσότερες χώρες έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα (τουλάχιστον τα σκληρά) και έτσι έτσι γρίπη έκανε την επανεμφάνισή της. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέχρι και το 2019 ήταν ένας ιός που σκότωνε περίπου 650.000 άτομα το χρόνο.

Η γρίπη αυτή, καθ’ αυτή δεν φοβίζει ιδιαίτερα τους επιστημόνες, ωστόσο η παράλληλη δράση της με την covid-19 η οποία φυσικά παραμένει παρούσα, προκαλεί προβληματισμό. Είναι άλλωστε σαφές ότι τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας δέχονται ήδη μεγάλη πίεση η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί λόγω κρουσμάτων γρίπης.

Ειδικοί του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αν τους επόμενους μήνες αρθούν όλα τα μέτρα του περιορισμού, τότε η γρίπη θα μπορεί να δράσει και τους καλοκαιρινούς μήνες, πέρα δηλαδή από τον Μάιο όταν και συνήθως η επιδημία αυτού του ιού κάμπτεται.

Στη Γαλλία ήδη αναφέρονται κρούσματα που προκαλούν σκεπτικισμό στις αρχές. Ακόμα βέβαια δεν είναι πολλά, έχουν καταμετρηθεί 72 από την αρχή της σεζόν, είναι όμως γεγονός ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει σε μία περίοδο κατά την οποία κάποια από τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν ακόμη.

Το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί περισσότερο εφέτος είναι το Η3 του ιού Α, στέλεχος το οποίο προκαλεί συνήθως σοβαρά προβλήματα στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα