Financial Times: Η Ευρώπη κάνει εισαγωγές – ρεκόρ ρωσικού υγροποιημένου αερίου

Financial Times: Η Ευρώπη κάνει εισαγωγές – ρεκόρ ρωσικού υγροποιημένου αερίου
Δεξαμενόπλοιο φορτώνει υγροποιημένο φυσικό αέριο AP Photo, File

Δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου παρέδωσε στην Ευρώπη η Ρωσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ρεκόρ εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατέγραψε η Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, με τα στοιχεία να αναφέρουν πως οι εισαγωγές αυξήθηκαν φέτος κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα γράφουν οι Financial Times, τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, η Ρωσία παρέδωσε ρεκόρ 17,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου με το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία να είναι οι κύριοι αγοραστές.

Από το σύνολο των εισαγόμενων “μπλε καυσίμων”, το 16% του φυσικού αερίου έφτασε στις ευρωπαϊκές χώρες δια θαλάσσης, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Παράλληλα, 62,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου παραδόθηκαν στην Ευρώπη μέσω αγωγών φυσικού αερίου από την αρχή του έτους.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκτιμά ο συγγραφέας του άρθρου.

Η Αν Σόφι Κόρμπο, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι μια μέρα η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμά η κ. Κόρμπο, οι Ευρωπαίοι θα αναγκάζονταν να αγοράζουν φυσικό αέριο στην «ακόμη πιο ακριβή αγορά spot».

Η Κόρμπο, όπως αναφέρει το Politika.rs πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει τα δεξαμενόπλοια LNG της σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν προκειμένου να πουλήσει το φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές για να κερδίσει «πολιτικό πλεονέκτημα» και «να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους», σύμφωνα με τους FT.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2021 η Ευρώπη εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο ειδικός, Georg Zakman πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά ότι θα πρέπει να αναπτύξει έναν μηχανισμό προστασίας σε περίπτωση που «η Ρωσία αρχίσει να στέλνει επιλεκτικά αέριο σε μεμονωμένους πελάτες στην Ευρώπη για να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version