Φόρο τιμής στο "θάρρος" των διαφωνούντων του καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας από τη Μέρκελ

Φόρο τιμής στο "θάρρος" των διαφωνούντων του καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας από τη Μέρκελ

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους, η καγκελάριος Μέρκελ εγκωμιάζει το "θάρρος" των πολιτών που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς της ΓΛΔ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στο "θάρρος" των διαφωνούντων του καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας υπογραμμίζοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα 25 χρόνια από την οποία ετοιμάζεται να γιορτάσει η Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα κινήματα των πολιτών, η δημοκρατική αντιπολίτευση στο καθεστώς της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), "επέδειξαν θάρρος", υπογραμμίζει η καγκελάριος.

"Έδωσαν θάρρος στους άλλους", πρόσθεσε, ιδιαίτερα στις "εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια" ανθρώπους που συμμετείχαν στη συνέχεια στις "διαδηλώσεις της Δευτέρας", πρώτα στη Λειψία και μετά σε άλλες πόλεις της ΓΛΔ, οι οποίες κλόνισαν το κομμουνιστικό καθεστώς, πρόσθεσε. Χωρίς αυτούς, "όλη αυτή η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη (...) Γι' αυτό οφείλουμε να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ".

Πρώην πολίτης της ΓΛΔ, η Μέρκελ μίλησε για τα "απερίγραπτα συναισθήματά" της κατά την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989, εξηγώντας πως εκείνο το βράδυ είχε πάει αρχικά με μια φίλη της για σάουνα και βγαίνοντας πήρε μέρος σε μια πορεία ανθρώπων που κατέβαιναν το δρόμο. "Αυτό το συναίσθημα δεν ξεχνιέται, δεν θα το ξεχάσω ποτέ", είπε προσθέτοντας ότι το νοιώθει και πάλι σήμερα όταν διασχίζει την Πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο της διαίρεσης της πόλης.

"Άλλαξε τη ζωή", υπογράμμισε.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους, οι διαρθρωτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πρώην χώρες, ιδιαίτερα στο μέτωπο της απασχόλησης, είναι ακόμη απτές. "Πολλοί άνθρωποι στη ΓΛΔ είχαν μια απασχόληση και μια εμπειρία τις οποίες δεν μπόρεσαν να αναδείξουν στην αγορά εργασίας και "πολλοί άνθρωποι επλήγησαν", αναγνώρισε η Μέρκελ.

Όμως "οι νέες γενιές είναι πλέον ενωμένες" και "μπορέσαμε, χάρη στην απίστευτη βοήθεια" της πρώην Δυτικής Γερμανίας, "να μειώσουμε το χάσμα", υπογράμμισε.

Η Γερμανία γιορτάζει στις 9 Νοεμβριου τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους. Ένα μεγάλο φάσμα εκδηλώσεων έχει προβλεφθεί για την περίσταση, κυρίως πολλές συναυλίες που θα δοθούν μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου.

SHARE:

24Media Network