Ιαπωνία: Πυρηνικό θρίλερ διαρκείας

default image

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των ιαπωνικών αρχών για να αποφευχθεί η τήξη των αντιδραστήρων. Σενάρια τρόμου από τους ειδικούς, που φοβούνται για μεγάλη καταστροφή. Ρωσία, Γερμανία και Κροατία κάλεσαν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν. Αποχωρούν οι Γάλλοι απ το Σεντάι. Το ραδιενεργό νέφος πηγαίνει προς τον Ειρηνικό. Δύσκολα θα θα επαναλειτουργήσει το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων. Συνεχής ενημέρωση (Vids+Pics)

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ιαπωνία, με τις αρχές να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν την ολική καταστροφή, με την τήξη των αντιδραστήρων.

Την ώρα που ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του, περίπου 180 ηρωικοί εργαζόμενοι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες, ρισκάροντας τη ζωή τους.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας.

Η μεταφορά καλωδίου ηλεκτρισμού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ελπίζεται ότι θα επαναλειτουργήσει το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.

Ο άνεμος πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα από τον οποίο διέρρευσε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας, μετα τις βλάβες που προκλήθηκαν στο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων από το σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, την Πέμπτη θα κινείται προς τον Ειρηνικό ωκεανό, αφού θα πνέει βορειοδυτικός.

“Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου”, δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.

Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Όπου φύγει φύγει

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου.

Εξάλλου η Γερμανία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης στη βόρεια Ιαπωνία.

“Καλούμε όλους τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή του Τόκιο και της Γιοκοχάμα με κατεύθυνση την Οζάκα ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω Οσάκας”, η οποία βρίσκεται στη νότια Ιαπωνία, δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, οι Βρετανοί οι οποίοι βρίσκονται στο Τόκιο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την προτροπή του Φόρειν Όφις.

Αναδιπλώνεται η ομάδα της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας

Η ομάδα της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας που είχε σταλεί για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Ιαπωνία, εγκατέλειψε σήμερα το Σεντάι και αναδιπλώθηκε 350 χλμ βορειότερα, εξαιτίας “της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας”, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ανακοινωθέν της διεύθυνσης Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου τονίζει πως η ομάδα “εγκατέλειψε τη διμοιρία της περί τις 20.00, ώρα Ελλάδος, για να μεταβεί στην περιοχή της Μισάουα, 350 χλμ βορειότερα του Σεντάι”.

“Ενόψει της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας και στις δυσκολίες της επιχείρησης, που δεν καθιστούν ευχερή τον εντοπισμό ζώντων θυμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν αποφάσισε να μεταβεί σε ασφαλή τοποθεσία το γαλλικό απόσπασμα”, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα, προσέθεσε ο Πέσκε.

 

Παράλληλα και η Κροατία αποφάσισε σήμερα να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΙΑΕΑ: “Πολύ σοβαρή η κατάσταση”

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση και χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα “πολύ σοβαρή”.

“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”, σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.

 Ο Αμάνο σημείωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για επίσκεψη μίας ημέρας και ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές εκεί.

Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.

“Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4”, διευκρινίσει η ΙΑΕΑ.

“Μπορούμε να πούμε ότι η εγκατάσταση αυτή δεν είναι πλέον υπό έλεγχο, δεν την ελέγχουν πλέον”, σημείωσε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας, διευκρίνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Αγωνιώδεις προσπάθειες ψύξης του αντιδραστήρα 4

Λύσεις ανάγκης αναζητούν οι ιαπωνικές αρχές, προσπαθώντας να αποτρέψουν μια ολοκληρωτική πυρηνική καταστροφή.

Σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται κατά ανησυχητικό τρόπο.

Ειδικό όχημα της δημοτικής αστυνομίας του Τόκιο μετέβη στη Φουκουσίμα για να χρησιμοποιηθεί η άνευ προηγουμένου αυτή τεχνική, μετά τη διακοπή της προσπάθειας ρίψης νερού με ελικόπτερο.

Σε συνεργασία με τις αρχές, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco) εξετάζει από την Τρίτη διάφορες λύσεις για να γεμίσει με νερό τη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των συνηθισμένων μέσων ψύξης.

Ο αντιδραστήρας 4, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί για συντήρηση όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής, περιέχει ακόμη ράβδους ραδιενεργού καυσίμου, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αν παραμείνουν εκτός νερού.

Νέα πυρκαγιά και συναγερμός για ραδιενέργεια

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τη μονάδα, όταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν αιφνιδίως.

Λίγες ώρες πριν, ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4, όπου χθες μία έκρηξη στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου προκάλεσε ρήγμα στο τοίχωμά της. Λευκός καπνός έβγαινε από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 4, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, όταν ο σεισμός και του τσουνάμι έπληξαν στις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6, στους οποίους το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες. Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την πτήση των ελικοπτέρων που σχεδιάζεται να ρίξουν νερό στις εγκαταστάσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%.

Οι τιμές της ραδιενέργειας στην περιοχή του Ιμπαράκι, βόρεια του Τόκιο, ανέβηκαν 300 φορές επάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχουν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό πέραν της ακτίνας των 30 χιλιομέτρων.

Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης” δεν είναι απίθανο”.

Εκατόμβη νεκρών

Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (τοπική ώρα).

Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό αυτόν απολογισμό.

 

Εξάλλου εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο επικεφαλής της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνον για την περιοχή αυτή στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.

Σήμερα εξάλλου ο δήμαρχος της πόλης Ισινομάκι, που βρίσκεται στην ίδια επαρχία, εξέφρασε φόβους ότι αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου του που επλήγη άσχημα από το σεισμό και το τσουνάμι.

 

Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9,0, ο οποίος ήταν ο π

Ήξεραν από το 2008

 Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα.

Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, αξιωματούχος της IAEA είπε το Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν “σοβαρό πρόβλημα” στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008.

Το τηλεγράφημα αναφέρει: “Αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει”.

“Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας”.

 

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα