Φουντώνει η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη: Σε γενική απεργία καλεί ο επικεφαλής των διαδηλώσεων

default image

Σε αργία καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους ο επικεφαλής των διαδηλώσεων. Κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων. Στους δύο οι νεκροί, πάνω από 50 οι τραυματίες. Πάνω από 30.000 οι διαδηλωτές στους δρόμους (Pics)

Την ώρα που οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης συνεχίζονται, ο επικεφαλής των διαδηλώσεων καλεί όλους τους εργαζόμενους στην κυβέρνηση σε γενική απεργία από αύριο, Δευτέρα μέχρι να λήξει η πολιτική κρίση.

“Κηρύττω από αύριο την έναρξη μιας εθνικής απεργίας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία θα συνεχιστεί έως ότου η κατάσταση επανέλθει στο φυσιολογικό”, είπε ο τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός, Στουτέπ Ταγκσουμπάν σε δηλώσεις του, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τα περισσότερα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα στην Ταϊλάνδη.

Η Μπανγκόκ έχει μετατραπεί σε φρούριο, καθώς πάνω από 21.000 αστυνομικοί και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γα να προστατεύσουν την έδρα της κυβέρνησης αλλά και τα υπουργεία, τα οποία απειλούν να καταλάβουν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

 

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσουν τους 30.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους και έχουν συγκεντρωθεί σε οκτώ διαφορετικά σημεία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, σήμερα Κυριακή θα είναι μια αποφασιστική ημέρα, καθώς υποστηρίζουν ότι θα καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε αθλητικό κέντρο της αστυνομίας, όπου βρισκόταν η πρωθυπουργός, Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η οποία κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο και να μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι αξιωματούχοι από την άλλη διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι η πρωθυπουργός έφυγε από τη χώρα.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 57 τραυματίστηκαν στα επεισόδια που έγιναν το Σάββατο κοντά σε στάδιο.

Οι επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να καταλάβουν 10 υπουργεία, έξι τηλεοπτικούς σταθμούς, το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της κυβέρνησης.

Τα γραφεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Thai PBS έχουν ήδη καταληφθεί από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του PBS και της αστυνομίας.

Τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, σύμφωνα με το Reuters , ενώ πέντε εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Σαββάτου η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις από το στρατό, ο οποίος έστειλε στην Μπανγκόκ 3.000 άνδρες

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα, ηγετικό στέλεχος των “Κόκκινων Πουκαμίσων” έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς από τα επεισόδια του Σαββάτου, πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

 

Διαψεύδουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων

” Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη δεν κατέλαβαν σήμερα κυβερνητικά κτίρια, παρ’ ότι σημειώθηκε μια σειρά από επιθέσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την ανατροπή της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Παραντόρν Παταναταμπούτρ, επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Ο Σουτέπ, ο οποίος ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Μπανγκόκ από την 1η Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου απομακρυνθεί εντελώς “το καθεστώς Ταξίν” από την πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης, όπως σημείωσε αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Ταξίν Σιναουάτρα και στην αδελφή του Γινγκλάκ, η οποία είναι τώρα πρωθυπουργός της χώρας και οι διαδηλωτές ζητούν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα