Φτώχεια και Ισλάμ η προτεραιότητα του Πάπα

default image

Προστασία των φτωχών και του περιβάλλοντος και διάλογος με το Ισλάμ, οι προτεραιότητες του Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε σήμερα ως προτεραιότητα του ποντιφικάτου του την καταπολέμηση της φτώχειας, υλικής και πνευματικής, την ενίσχυση του διαλόγου με το Ισλάμ και τους απίστους, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του διαπιστευμένου στην Αγία Έδρα διπλωματικού σώματος.

Στην ομιλία που εκφώνησε στη Sala Regia (βασιλική αίθουσα) του Παπικού Μεγάρου, ο πρώην καρδινάλιος Αργεντινής Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο επέλεξε να μιλήσει στα ιταλικά, αφήνοντας τη γλώσσα των διπλωμάτων, τα γαλλικά, στην οποία μιλούσαν οι προκάτοχοί του, προχωρώντας σε μια νέα ρήξη με τις παραδόσεις.

Ενώπιον των αντιπροσώπων των 180 χωρών με τις οποίες το Βατικανό διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αναφέρθηκε στις διεθνείς κρίσεις ή σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Δήλωσε όμως την προτεραιότητά του: “Πρέπει να καταπολεμηθεί η φτώχεια είτε υλική είτε πνευματική είναι αυτή”.

“Υπάρχουν ακόμη τόσοι φτωχοί στον κόσμο και οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν τόσα δεινά”, υπογράμμισε ζητώντας από τα κράτη να αναγνωρίσουν “τη γενναιόδωρη προσφορά φιλοχρίστων ανθρώπων”, που έχουν αφοσιωθεί στην αποστολή να ανακουφίζουν από τα δεινά αυτά.

Ο Ποντίφικας πρόσθεσε: “Υπάρχει επίσης μια άλλη φτώχεια, η πνευματική φτώχεια της εποχής που αφορά επίσης σε μεγάλο βαθμό τις χώρες που θεωρούνται οι πιο πλούσιες”. “Είναι αυτό που ο προκάτοχός μου, ο αγαπητός και σεβαστός Βενέδικτος Ιστ’, αποκαλεί δικτατορία του σχετικισμού η οποία δεν αναγνωρίζει τίποτε ως οριστικό, τοποθετεί το εγώ του καθενός και τις επιθυμίες του ως έσχατο μέτρο και απειλεί τη χαρά ανάμεσα στους ανθρώπους”.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δήλωσε ότι προτίθεται να “ενισχύσει τον διάλογο με το Ισλάμ” και τους απίστους και να “οικοδομήσει γέφυρες”, υπογραμμίζοντας την έννοια του όρου “ποντίφικας”, που στα λατινικά σημαίνει “γεφυροποιός”, “ο οικοδομών γέφυρες με τον Θεό και μεταξύ των ανθρώπων”.

“Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών, σκέφτομαι κυρίως το διάλογο με το Ισλάμ”, είπε αναφέροντας ότι ένιωθε ευγνώμων όταν τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι, ιερωμένοι και πολιτικοί ηγέτες, παρακολούθησαν την πρώτη του λειτουργία την Τρίτη. Ο Ποντίφικας είπε επίσης ότι θέλει “ενίσχυση των προσπαθειών για τον διάλογο με τους απίστους”.

Ο Πάπας μίλησε για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, όταν εξήγησε γιατί αποφάσισε να πάρει το όνομά του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ο οποίος ταυτίζεται με τη λιτότητα, τη βοήθεια προς τους φτωχούς και την αγάπη για τη φύση.

“Εδώ επίσης, αυτό με βοηθά να σκέφτομαι το όνομα του (Αγίου) Φραγκίσκου, που μας διδάσκει τον βαθύ σεβασμό για το σύνολο της δημιουργίας και την προστασία του περιβάλλοντος, που όλοι τόσο συχνά, αντί να χρησιμοποιούμε για το καλό, εκμεταλλευόμαστε με απληστία σε βάρος του συνανθρώπου μας”.

“Η καταπολέμηση της φτώχειας, είτε υλικής είτε πνευματικής, η οικοδόμηση της ειρήνης και γεφυρών, η προστασία του περιβάλλοντος: αυτά είναι τα σημεία αναφοράς μιας πορείας στην οποία θέλω να καλέσω να διανύσουμε μαζί καθεμιά από τις χώρες που εκπροσωπείτε”, επισήμανε κλείνοντας την αρκετά σύντομη ομιλία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα