Fumio Kishida: Ο νέος ηγέτης της Ιαπωνίας στήριξε την επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας

Fumio Kishida: Ο νέος ηγέτης της Ιαπωνίας στήριξε την επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας
Ο Fumio Kishida προέρχεται από οικογένεια πολιτικών και υπήρξε ο μακροβιότερος μεταπολεμικός Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Du Xiaoyi/Pool Photo via AP

O Fumio Kishida είναι ο νέος ηγέτης του Φιλελεύθερων Δημοκρατικών της Ιαπωνίας. Ποιος είναι ο πολιτικός που σύντομα θα γίνει ο 100ος Πρωθυπουργός της χώρας και ποιες είναι οι προτεραιότητες του.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου η Ιαπωνία έμεινε χωρίς Πρωθυπουργό. Ήταν η ημέρα που ο Yoshihide Suga είπε το ”η μάχη εναντίον του κορονοϊού απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας και δεν νιώθω πως μπορώ να συνεχίσω να το κουβαλάω” και παραιτήθηκε. Δεν είχε συμπληρώσει χρόνο στο θώκο. Εν τούτοις, είχε γίνει το κόκκινο πανί για τους πολίτες, που έζησαν τέσσερα αυστηρά lockdown, εν τούτοις τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται -οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 16.000. Σε δημοσκόπηση που είχε γίνει κάποια 24ωρα νωρίτερα της παραίτησης, η κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει μόλις το 25% των προτιμήσεων. Οπότε η έξοδος από την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών ήταν μονόδρομος.

Για τη διαδοχή ενδιαφέρθηκαν τέσσερις. Φαβορί ήταν δύο: ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης -και μέλος οικογενείας με παράδοση στα κοινά- Fumio Kishida και ο δημοφιλής, αλλά και αντισυμβατικός (κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα καλό σε χώρα που ζει για να τιμά τις παραδόσεις) Υπουργός εμβολίων, Taro Kono. Ο Kishida νίκησε τον Kono στον πρώτο γύρο, με μια μόλις ψήφο διαφορά. Στον “τελικό” πήρε τις 257 από τις 427 ψήφους. Σημείωση: οι ισχυρές πτέρυγες του κόμματος δεν είχαν δώσει “οδηγίες” για κάποιο συγκεκριμένο εκλεκτό.

Τώρα ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός (ο 100ος στην ιστορία της χώρας), αφού το κόμμα του έχει τα περισσότερα μέλη και στους δυο θαλάμους του Κοινοβουλίου της χώρας (Βουλή των Αντιπροσώπων και Βουλή των Συμβούλων). Παρεμπιπτόντως, το Κοινοβούλιο στην Ιαπωνία λέγεται “Εθνική Δίαιτα”.

Θέλει να εφαρμόσει το “νέο καπιταλισμό”

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, τα χρόνια του νέου ηγέτη, ως διπλωμάτη θα φανούν εξόχως χρήσιμα στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την ισχυρή συμμαχία με την Ουάσινγκτον, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενοι κίνδυνοι ασφαλείας (πριν λίγες ώρες ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο). Έχει τονίσει πως η διατήρηση σταθερής σχέσης με το Πεκίνο είναι η προτεραιότητα του (με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Ιαπωνίας).

Στο χρόνο που δεν θα ασχολείται με αυτό το θέμα, θα πρέπει να βρει τρόπους να βγάλει τη χώρα του από την οικονομική κρίση που την έβαλε ο Covid-19 και να φτιάξει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που δεν θα το βρίζουν όλοι οι πολίτες.

Στον προεκλογικό του λόγο, επισήμανε πως ένα από τα πρώτα του ζητούμενα είναι να δαπανήσει τρισεκατομμύρια γιεν, για να τονώσει την οικονομία, δίνοντας προτεραιότητα στους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, τις περιοχές της περιφέρειας και τον τουριστικό κλάδο. Ό,τι δηλαδή, πλήγωσε Shinzo Abe, πρώην Πρωθυπουργός και Προέδρου του κόμματος από το 2006 έως το 2007 και από το 2012 έως το 2020 -κυκλοφορεί ως αυτός που επιδείνωσε την οικονομική ανισότητα στην κοινωνία,δουλεύοντας υπέρ μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Προεκλογικά είπε και ότι είναι υπέρ των γάμων μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου -χωρίς να πει τι διατίθεται για να γίνουν νόμιμοι. Επίσης, έχει πει πως δεν στηρίζει την διαδοχή αυτοκράτορα από γυναίκα, εν τούτοις είναι υπέρ της αλλαγής του νόμου που θα επιτρέπει στις γυναίκες να κρατούν το επίθετο τους μετά το γάμο.

Ποιος όμως, είναι ο Fumio Kishida

Κατ’ αρχάς γεννήθηκε σε οικογένεια πολιτικών, στο Τόκιο, στις 29/7 του 1957. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ συγγενής του είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Kiichi Miyazawa. Την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τη ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μετατεθεί τότε ο πατέρας του (ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου). Για τρία χρόνια λοιπόν, ο Kishida φοίτησε σε δημόσιο σχολείο του Queens. Μετά γύρισε στη χώρα του και “έβγαλε” το Waseda University που ανήκει στα πιο σημαντικά του έθνους.

Δούλεψε για λίγο σε τράπεζα και μετά έκανε ό,τι οι άλλοι άνδρες της οικογενείας του: αφοσιώθηκε στην πολιτική. Μπήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1993. Στην εξέλιξη της ιστορίας, έγινε ο μακροβιότερος μεταπολεμικός Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας (2012-2017) και αυτός που έκλεισε την ιστορική επίσκεψη του τότε πλανητάρχη, Barack Obama στο Πάρκο Ειρήνης και Μνήμης της Hirosima το 2016.

Παρ ότι εκπροσωπεί τη Hirosima στο Κοινοβούλιο και έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την Ιαπωνία στις μηδέν εκπομπές άνθρακα έως το 2050, υπερασπίστηκε την πολιτική της Ιαπωνίας να μείνει εκτός της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Δηλαδή, ήταν υπέρ της επανεκκίνησης της λειτουργίας των αδρανών πυρηνικών αντιδραστήρων. Εξήγησε το έκανε, λόγω της ανάγκης που είχε η χώρα να βασιστεί στην εκτεταμένη πυρηνική αποτροπή του συμμάχου της -δηλαδή των ΗΠΑ. Έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στον φετινό του αντίπαλο για το χρίσμα και για λίγο ανέλαβε το Υπουργείο Αμύνης, πριν επιλεγεί για επικεφαλής πολιτικής του κόμματος.

Σύμφωνα με το Conversation, εν αντιθέσει με τους προκατόχους του απολαμβάνει να πίνει αλκοόλ. Πληροφορίες τον θέλουν να προκάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov σε διαγωνισμό πόσης βότκας και σάκε. Οι επικριτές του, του χρεώνουν πως δεν είναι ιδιαίτερα αποφασιστικός -και άρα μπορεί να επηρεαστεί από τις φράξιες και ιδιαίτερα από τους ακραίους εθνικιστές του Shinzo Abe.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του συντάγματος της χώρας, προκειμένου να επιτρέψει μια πιο πολεμική αμυντική πολιτική και να καθυστερήσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των φύλων -απαίτηση που έχει εκφράσει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα