Η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αν δεν προκηρυχθούν εκλογές

Ο Χουάν Γκουαϊδό
Ο Χουάν Γκουαϊδό AP

Ενα βήμα πριν από την επίσημη αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως επίσημου προέδρου της Βενεζουέλας βρίσκεται η Γαλλία.

Η Γαλλία «θα αναγνωρίσει» τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας που λήγει την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της προθεσμίας αυτής των οκτώ ημερών που όρισε ο Εμανουέλ Μακρόν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, «θα αναγνωρίσουμε, σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με τη Γερμανία, με την Ισπανία, με τη Βρετανία, τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Φιλίπ στην Εθνοσυνέλευση.

Το Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως είναι «έτοιμος να αναγνωρίσει» ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του Νικολάς Μαδούρο.

Η επανεκλογή του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, τον Μάιο του 2018, δεν ανταποκρινόταν «ολοφάνερα σε κανέναν από τους απαραίτητους δημοκρατικούς όρους», δήλωσε την Τετάρτη (χθες) ο Εντουάρ Φιλίπ. «Ευθύνη μας, ευθύνη της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να φροντίσουμε ώστε η βούληση του βενεζουελάνικου λαού να γίνει σεβαστή», είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, όπου ο αντιπολιτευόμενος πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιό της. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν όλες τις χώρες της ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Η Γαλλία και η Ισπανία απαίτησαν εξάλλου σήμερα την απελευθέρωση των πολιτών τους που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το αίτημα αυτό σε όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται χωρίς λόγο στη χώρα αυτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα, Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκέψεις για αποχώρηση μεγάλης κινεζικής εταιρίας πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως "νόμιμο προσωρινό πρόεδρο" στη Βενεζουέλα

SHARE: