Γαλλία: Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο παράνομων υιοθεσιών παιδιών από το Μάλι

Γαλλία: Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο παράνομων υιοθεσιών παιδιών από το Μάλι
Παιδιά από το Μάλι AP Photo/Jerome Delay

Η εφημερίδα Le Monde προχώρησε σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες παιδιά από το Μάλι και άλλες φτωχές χώρες υιοθετήθηκαν από γαλλικές οικογένειες, χωρίς τη συναίνεση των βιολογικών τους γονέων.

Μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ερευνών ανά τον κόσμο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι επί σειρά ετών γαλλικές οικογένειες υιοθετούσαν παιδιά με καταγωγή κυρίως από το Μάλι, τα οποία μάλλον είχαν «κλαπεί» από τις οικογένειες τους.

Μετά την καταγγελία εννέα Γάλλων πολιτών με καταγωγή από το Μάλι, μια από τις πτωχότερες χώρες του πλανήτη, κατέθεσαν μήνυση κατά της οργάνωσης «Ηλιαχτίδα», υποστηρίζοντας πως όταν ήταν παιδιά, γύρω στο 1990, τα έδωσε για υιοθεσία σε γαλλικές οικογένειες, χωρίς να είναι σαφές ότι οι φυσικοί τους γονείς είχαν συναινέσει, η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη βρει τους φυσικούς τους γονείς, οι οποίοι βεβαιώνουν πως η «Ηλιαχτίδα» ήταν μια γαλλική οργάνωση πιστοποιημένη από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία τους πλησίασε λέγοντας πως στόχος της ήταν να βοηθήσει τα παιδιά, χωρίς όμως να τους ενημερώσει πως θα τα έδινε για υιοθεσία σε γαλλικές οικογένειες.

Οι περισσότεροι από τους φυσικούς γονείς ήταν και παραμένουν πάμπτωχοι και αγράμματοι, ωστόσο υποστηρίζουν πως ουδέποτε συναίνεσαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία. Όσο για τις γαλλικές οικογένειες που υιοθέτησαν τα παιδιά δηλώνουν πως η «Ηλιαχτίδα» λειτουργούσε με το αζημίωτο, αλλά διαβεβαιώνοντας τους πως πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, το Μάλι δεν ήταν η μόνη χώρα του κόσμου που δρούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο η «Ηλιαχτίδα».

Ανάλογες δραστηριότητες είχε αναπτύξει στην Ινδία, στη Χιλή, στη Νότια Κορέα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Μαδαγασκάρη, στην Αϊτή, στην Κίνα και αλλού, έχοντας συνολικά διεκπεραιώσει πάνω από 7.000 υιοθεσίες. Άλλωστε οι Γάλλοι πολίτες που γεννήθηκαν σε κάποια φτωχή χώρα του πλανήτη και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από γαλλικές οικογένειες, είναι σήμερα γύρω στις 100.000.

Οι περισσότερες υιοθεσίες έγιναν γύρω στο 1990, όταν και υπήρξε έκρηξη του φαινομένου στη Γαλλία. Στη συνέχεια μειώθηκαν σημαντικά, κάτι που μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές αρμόδιες για τις υιοθεσίες γαλλικές κρατικές υπηρεσίες είχαν καταστήσει σαφές πως δεν διαθέτουν ούτε τις υποδομές ούτε το προσωπικό που θα τους επέτρεπαν να ελέγχουν σχολαστικά ένα τόσο μεγάλο αριθμό υιοθεσιών.

Στο μεταξύ είχαν περατωθεί υιοθεσίες με πλαστές ταυτότητες και πλαστά πιστοποιητικά υγείας των παιδιών, ή είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις υιοθεσιών παιδιών που οι γονείς τους τα θεωρούσαν νεκρά κ.ο.κ.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια στην «Ηλιαχτίδα» είναι η εξομολόγηση μιας εθελόντριας, η οποία θυμάται στελέχη της οργάνωσης να λένε για τις γυναίκες στο Μάλι, ότι «γεννάνε τα παιδιά σαν τις κουνέλες» και ότι «αν τους πάρουμε ένα θα σωθούν τα άλλα δέκα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα