Γαλλία: Σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα – Κλείνουν τα σχολεία

Γαλλία: Σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα – Κλείνουν τα σχολεία
Στιγμιότυπο από lockdown στο Παρίσι AP

Από το Σάββατο και για έναν μήνα επεκτείνονται σε όλη τη Γαλλία τα περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα κλείνουν για 3 εβδομάδες τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Ζήτησε επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα τοπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επεκταθούν από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Οι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον έναν μήνα.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγο ακόμη. Ο Απρίλιος είναι ο πιο σημαντικός μήνας και πρέπει να δράσουμε. Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές και να κάνουμε συχνά τεστ. Τα προσωρινά μέτρα που πήραμε πριν λίγο καιρό αποδείχτηκε πως δεν είναι αρκετά. Τα νοσοκομεία μας είναι υπό πίεση. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε αλλά ούτε να κρυφτούμε από την πραγματικότητα» είπε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα, υποχρεωτική τηλεργασία, ενώ ακόμα είπε ότι κλείνουν τα καταστήματα λιανεμπορίου και θα επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών. Η Γαλλία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε κλείσει τα σχολεία για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, την περασμένη άνοιξη, όμως δεν έκανε το ίδιο και τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος μάλιστα είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του πληθυσμού. Από τις 16 Απριλίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών ενώ από τις 15 Μαΐου το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Θα ακολουθήσουν, στα μέσα Ιουνίου, τα άτομα κάτω των 50 ετών και «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όλοι οι Γάλλοι άνω των 18 ετών που το επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν», υποσχέθηκε.

«Επιλέγουμε την εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα», είπε ο Μακρόν, ανακοινώνοντας επίσης ότι από τα μέσα Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, ορισμένοι πολιτιστικοί χώροι και, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα ξανανοίξουν σταδιακά οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα γήπεδα και οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα