Γαλλία: Νέα ήττα για τους δημοσκόπους. Δεύτερος ο Βαλς στις εσωκομματικές

Γαλλία: Νέα ήττα για τους δημοσκόπους. Δεύτερος ο Βαλς στις εσωκομματικές

Τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν τον Μπενουά Αμόν στην πρώτη θέση με 35,21%. Στη δεύτερη θέση το "δημοσκοπικό φαβορί" και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς

Πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών για τους σοσιαλιστές στη Γαλλία και τα αποτελέσματα που προκύπτουν δίνουν για μια ακόμη φορά ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από εκείνο που περιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις.

Στο 30% περίπου των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, ο Μπενουά Αμόν έρχεται πρώτος με 35,21% και μπροστά από το φαβορί αυτών των εκλογών, τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς (31,56%). Μεγάλο ζήτημα για το σοσιαλιστικό κόμμα και η συμμετοχή που είναι περιορισμένη, σε ό, τι αφορά την ίδια διαδικασία πριν από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το κόμμα μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον υποψήφιο που θα αναμετρηθεί στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου υπερασπιζόμενος και το έργο της διακυβέρνησης Ολάντ.

Ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός της χώρας κι άνδρας που ανέλαβε να υπερασπιστεί κατά κάποιο τρόπο την θητεία Ολάντ έρχεται δεύτερος, σε μια εκλογική αναμέτρηση που μοιάζει να δίνει πόντους σε εκείνους που δεν συμμετείχαν σε αυτή και συγκεκριμένα στους Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λουκ Μελανσό που έχουν ήδη καταθέσει την υποψηφιότητά τους.

Πέραν των δύο υποψηφίων που προκρίνονται στο δεύτερο γύρο, τρίτος φαίνεται να έρχεται ο Αρνό Μοντεμπούργκ με 18,78%, ο Βανσάν Πεϊγιόν με 6,48%, Φρανσουά ντε Ρουγκί 3,49%, Σιλβιά Πινέλ 2,1% και Ζαν Λουκ Μπεναμιάς με 1,6%.

Στήριξη Μοντεμπούργκ στον Μπενουά Αμόν

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Αρνο Μοντεμπούργκ, που έρχεται τρίτος με 18% δήλωσε τη στήριξή του στον Μπενουά Αμόν. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα που καταδικάζει την πενταετή θητεία της κυβέρνησης Ολάντ, ενώ θύμισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο μεγάλος νικητής της βραδιάς είχαν αποχωρήσει από την σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς διαφωνώντας με την κατεύθυνση του κοινωνικού φιλελευθερισμού που αυτή έπαιρνε. Ο Μοντεμπούργκ έκανε λόγο για την ανάγκη της αριστεράς να επιστρέψει στην παραδοσιακή της ροή, εκ της οποίας είχε εκτραπεί κατά την διακυβέρνηση Ολάντ – Βαλς.

Οι πολιτικοί αναλυτές στα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο ήδη για την αναμέτρηση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων τάσεων μέσα στο σοσιαλιστικό κόμμα, καθώς το πρόγραμμα του πρώην υπουργού Παιδείας Μπενουά Αμόν, θεωρείται ριζοσπαστικό και πέραν των ορίων της σοσιαλδημοκρατίας ή του κοινωνικού φιλελευθερισμού που υπερασπίζεται κατά κάποιο τρόπο ο Μανουέλ Βαλς. Επιπλέον, το ενδεχόμενο ο νικητής του πρώτου γύρου να είναι και εκείνος που παίρνει το χρίσμα, δημιουργεί σύμφωνα με τους αναλυτές προβλήματα στην υποψηφιότητα Μελανσό. Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αριστεράς θα έχει να αντιμετωπίσει έναν υποψήφιο που υποστηρίζει θέσεις πιο κοντά στις δικές τους.

Σε κάθε περίπτωση, Βαλς και Αμόν δείχνουν για την ώρα να μην μπορούν να πείσουν. Οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές τους δίνουν στην πέμπτη θέση, πίσω από την εκπρόσωπο των εθνικιστών Μαρίν Λεπέν, τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, τον ανεξάρτητο (εκ του σοσιαλιστικού κόμματος προερχόμενο) Εμανουέλ Μακρόν και τον Ζαν Λουκ Μελανσό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα