Γαλλία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Γαλλία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν AP

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε ηλικία 94 ετών, λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, όπως έγινε γνωστό από πηγές του περιβάλλοντός του.

Ο ντ’ Εστέν, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας και αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας το 1974, είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης Τουρς, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19», ανέφερε η οικογένεια σε δελτίο Τύπου το οποίο εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όπως ήταν η επιθυμία του, η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο», σύμφωνα με την οικογένεια και το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ASSOCIATED PRESS

Η ζωή του

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.

Ο Ζισκάρ ντ' Εστέν μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί AP

Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική.

Ο Ζισκάρ ντ' Εστέν σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα AP

Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ.

Επιπλέον, προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Υπήρξε καλός φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και είχε στηρίξει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν μαζί με τον Ζακ Σιράκ ASSOCIATED PRESS

Ο ντ’ Εστέν ήταν αυτός που διέθεσε το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι στο Ελληνικό τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου του 1974.

Επιπλέον, το 1974 υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα με έκτακτη και άμεση αποστολή του αναγκαίου αριθμού Μιράζ σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.

Ωστόσο, την εποχή των μνημονίων είχε ζητήσει με δηλώσεις του να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει: «Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της», δήλωνε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version