Γαλλία: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι

Γαλλία: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι
Επεισόδια στο Παρίσι AP Photo/Francois Mori

Εκτεταμένα επεισόδια στις διαδηλώσεις των Γάλλων στο Παρίσι για τον ξυλοδαρμό του Μισέλ και τον νόμο περί βιντεοσκόπησης. Οδοφράγματα, πετροπόλεμος και δακρυγόνα.

Χρήση δακρυγόνων έκανε η γαλλική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών, σε κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο Παρίσι, αφού κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομικοί βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Αφορμή στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς, αλλά και το νομοσχέδιο περί “Καθολικής Ασφάλειας” που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγγέλουν την αστυνομική βία.

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναίκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, στη Λιλ, περίπου 1.000-1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο Μαρτίν Ομπρί, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα “Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση”. Στο Μονπελιέ, οι περίπου 4-5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version