Γαλλία: Στέλνει επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar στο Κίεβο

Γαλλία: Στέλνει επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar στο Κίεβο
Αυτοκινούμενο πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς Caesar Libkos/AP Photo

Με 12 επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεσαίου βεληνεκούς Caesar θα προμηθεύσει την Ουκρανία η Γαλλία. "Δεν υπάρχει ταμπού" στο ζήτημα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών.

Η Γαλλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar των 155 χιλιοστών, επιπλέον των 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων που παραδόθηκαν ήδη, καθώς και μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ.

Αυτά τα 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεσαίου βεληνεκούς, θα παραδοθούν “εντός των προσεχών εβδομάδων” και θα “χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ταμείου στήριξης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ” που έχει δημιουργήσει η Γαλλία, διευκρίνισε ο υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τα πυροβόλα αυτά θα προστεθούν στα 18 Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί από τη Γαλλία -ένα από τα οποία είναι εκτός λειτουργίας- καθώς και 19 πυροβόλα Caesar που υποσχέθηκε η Δανία στο Κίεβο στα μέσα Ιανουαρίου.

Η Κοπεγχάγη είχε παραγγείλει αυτά τα πυροβόλα από τον γαλλικό όμιλο Nexter μεταξύ 2017 και 2019. Ωστόσο οι παραδόσεις καθυστέρησαν και μόνο μερικά πυροβόλα παραδόθηκαν.

“Είμαστε πλέον σε ένα πλήθος (πυροβόλων Caesar) που δεν είναι ευκαταφρόνητο”, σχολίασε ο Λεκορνύ.

Η Γαλλία υποσχέθηκε επίσης σήμερα να παραδώσει στην Ουκρανία ένα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που παρήγαγε η γαλλική Thales. Το ραντάρ αυτό μεσαίου βεληνεκούς επιτρέπει τον εντοπισμό εχθρικού αεροσκάφους από απόσταση 250 χλμ. και τη “δέσμευσή” του στα 100 χιλιόμετρα, είτε αυτό πετάει με χαμηλή ταχύτητα και σε χαμηλό υψόμετρο όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε σε μεγάλο υψόμετρο όπως τα μαχητικά αεροσκάφη.

Εξασφαλίζει επίσης προστασία από τους πυραύλους και τα πυρά πυροβολικού ειδοποιώντας τις δυνάμεις στο έδαφος για εχθρικά πυρά, διαβεβαιώνει ο κατασκευαστής του που έχει πουλήσει περισσότερα από 60 όμοια ραντάρ παγκοσμίως. Το ραντάρ μεταφέρεται με φορτηγό.

Το Παρίσι έχει επίσης “ξεκινήσει συζητήσεις με τους συμμάχους μας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει πάντα επαρκές απόθεμα” γαλλικών πυραύλων εδάφους-αέρος Crotale για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λεκορνύ.

Το Crotale έχει παραδοθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Νότιας Κορέας.

“Αυτός ο εξοπλισμός μας βοηθά να πλησιάσουμε πιο κοντά στην ημέρα της νίκης μας. Τα Crotale καταστρέφουν το 100% των στόχων, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τον ουκρανικό ουρανό”, σχολίασε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η απόφαση της Γαλλίας αυτόν τον μήνα να προμηθεύσει το Κίεβο με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10 RC είχε ως αποτέλεσμα “το φαινόμενο της χιονοστιβάδας”, με άλλους συμμάχους να υπόσχονται αργότερα να στείλουν άρματα μάχης.

Όσον αφορά το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών, που ζητεί το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους του, ο Ουκρανός υπουργός δεν υπέβαλε συγκεκριμένο αίτημα στη Γαλλία.

“Δεν μιλήσαμε για τον τύπο του αεροπλάνου”, όπως το γαλλικό Mirage, υπογράμμισε. “Μόλις τονίσαμε ότι η τακτική αεροπορία είναι συνιστώσα της αντιαεροπορικής άμυνας” και “πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές ικανότητές μας για τον εναέριο χώρο μας”, πρόσθεσε.

“Είμαι αισιόδοξος” για την τελική απόκτηση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών και “ελπίζω να γίνει το συντομότερο δυνατό”, κατέληξε, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε βέτο τη Δευτέρα για την παράδοση αμερικανικών F-16.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή 150 Γάλλων στρατιωτικών στην Πολωνία για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών.

Ο Λεκορνύ δήλωσε ότι “δεν υπάρχει ταμπού“, όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας, ότι θα είναι ωφέλιμο να βοηθηθεί η Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ουκρανία για την άμυνά της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version