Γαλλία: Βανδαλισμός σε επιτύμβια πλάκα παλιάς συναγωγής στο Στρασβούργο

Γαλλία: Βανδαλισμός σε επιτύμβια πλάκα παλιάς συναγωγής στο Στρασβούργο
Επιτύμβια πλάκα στο Στρασβούργο Twitter

Νέο κρούσμα βανδαλισμού, αυτή τη φορά σε μαρμάρινη πλάκα στο Στρασβούργο. Ο αντιδήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε την επίθεση "μια νέα αντισημιτική ενέργεια στην πόλη μας".

Μια επιτύμβια πλάκα στον τόπο μιας παλιάς συναγωγής του Στρασβούργου υπέστη βανδαλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πόλης αυτής της ανατολικής Γαλλίας.

Ο Αλαίν Φοντανέλ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από την μαρμάρινη πλάκα, η οποία είχε αποκολληθεί από την βάση της και χαρακτήρισε την επίθεση “μια νέα αντισημιτική ενέργεια στην πόλη μας”.

Το μνημείο βρίσκεται στον τόπο της συναγωγής, η οποία είχε πυρποληθεί από τους ναζί τον Σεπτέμβριο του 1940.

Τον περασμένο μήνα δεκάδες τάφοι βεβηλώθηκαν σε ένα γειτονικό εβραϊκό κοιμητήριο.

Πάνω στους τάφους άγνωστοι είχαν γράψει με σπρέι αντισημιτικά συνθήματα και είχαν ζωγραφίσει σβάστικες. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το κοιμητήριο που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ανατολικά του Στρασβούργου και εξέφρασε την “απόλυτη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό σε κάθε του μορφή”.

Μετά και το τελευταίο αυτό περιστατικό στο Στρασβούργο, ο Φοντανέλ έγραψε: “Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται”. Ο ίδιος είπε ότι αξιωματούχοι της πόλης και η αστυνομία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συλλάβουν τους δράστες”.

Η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη, περίπου 550.000 ανθρώπους.

Στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν αύξηση του 74% στον αριθμό των αντισημιτικών επιθέσεων στη Γαλλία–από 311 το 2017 σε 541 το 2018.

Εβραϊκές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη προωθεί τον αντισημιτισμό και το θρησκευτικό μίσος.

Στατιστικά στοιχεία από την Γερμανία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι αντισημιτικές ενέργειες αυξήθηκαν κατά 10% τον περασμένο χρόνο. Οι επιθέσεις αποδίδονται τόσο σε ακροδεξιούς όσο και σε ισλαμιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα