Γαλλικές εκλογές: Αριθμός ρεκόρ για τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια

Γαλλικές εκλογές: Αριθμός ρεκόρ για τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια

Περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια τα λευκά και άκυρα, περίπου το 9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ένας αριθμός ρεκόρ

Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).

Συμφωνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ σε ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τους ψηφοφόρους χρονολογείται από το 1969 και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τότε, όπου το 6,42% των ψηφοφόρων είχε αρνηθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ζορζ Πομπιντού και Αλάν Ποέ.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με το 2012 όπου 2,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι (5,82% των ψηφοφόρων) δεν θέλησαν να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.

Το 1995 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 6%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ipsos-Stéria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων, το 51% εκείνων που επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, τους οποίους «απέρριψαν πλήρως».

Για το 39% αυτή η ψήφος δεν ισοδυναμεί με απόρριψη αλλά «κανείς δεν αντιπροσωπεύει τις ιδέες τους». Για το 10% μια ψήφος δεν θα χρησίμευε σε τίποτα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν βέβαιη.

(Φωτογραφία: AP Images)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα