Ευθεία πρόκληση: Η Β. Κορέα δοκίμασε επιτυχώς βόμβα υδρογόνου σε διηπειρωτικό πύραυλο

Ευθεία πρόκληση: Η Β. Κορέα δοκίμασε επιτυχώς βόμβα υδρογόνου σε διηπειρωτικό πύραυλο
In this undated image distributed on Sunday, Sept. 3, 2017, by the North Korean government, shows North Korean leader Kim Jong Un at an undisclosed location. North Koreas state media on Sunday, Sept 3, 2017, said leader Kim Jong Un inspected the loading of a hydrogen bomb into a new intercontinental ballistic missile, a claim to technological mastery that some outside experts will doubt but that will raise already high worries on the Korean Peninsula. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP) AP

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, η δοκιμή είχε "απόλυτη επιτυχία". Είχε προηγηθεί περίεργη ισχυρή σεισμική δόνηση

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η νέα δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ μιας βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA).

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

«Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.

Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική της Βόρειας Κορέας είχε επισημάνει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί με βεβαιότητα αν η δοκιμή, στην περίπτωση που όντως πρόκειται για τέτοια, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο, «και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί».

Ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι η νέα δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούνται από πυρηνικές δοκιμές αυξάνουν σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα σταθερά βελτιώνει την πυρηνική της τεχνολογία.

Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

“Απολύτως απαράδεκτο”

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποίησε σήμερα την έκτη της πυρηνική δοκιμή, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες αφού η Πιονγκγιάνγκ είχε επισημάνει ότι ανέπτυξε μια βόμβα υδρογόνου, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αυτό.

«Αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα», τόνισε ο Άμπε.

«Μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:36 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, που ενδέχεται να προκλήθηκε από μια «έκρηξη» σε ορυχείο της Βόρειας Κορέας. Το συμβάν καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σουνγκμπαεγκάμ, στην επαρχία βόρειο Χαμγκιεόνγκ.

«Πρόκειται μάλλον για έκρηξη παρά για σεισμό», δήλωσε η Τζάνα Πέρσλι ερευνήτρια του USGS. «Το συμβάν αυτό που δεν είχε εστιακό βάθος μοιάζει με έκρηξη».

Το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο από την πλευρά του έκανε επίσης λόγο για μια δόνηση 6,3 βαθμών, η οποία προκλήθηκε από μια «έκρηξη» και είχε «μηδενικό» εστιακό βάθος.

Οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα έχουν όλες προκαλέσει δονήσεις, τις οποίες έχουν καταγράψει ξένα σεισμολογικά ινστιτούτα.

(Φωτό: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα