Γερμανία: Δώρο voucher 200 ευρώ στους 18άρηδες για να έρθουν κοντά στην τέχνη

Γερμανία: Δώρο voucher 200 ευρώ στους 18άρηδες για να έρθουν κοντά στην τέχνη
Χορευτική παράσταση στο Βερολίνο ap

Voucher 200 ευρώ για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των νέων για την τέχνη και να τονωθεί η βιομηχανία μετά την πανδημία θα προσφέρει η Γερμανία σε όσους κλείνουν τα 18 τους χρόνια.

Kulturpass αξίας 200 ευρώ, θα διαθέσει το γερμανικό κράτος σε όλους τους 18χρονους, με το οποίο θα μπορούν να ξοδέψουν σε πολιτιστικές προσφορές της επιλογής τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εγκαινίασε η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα αυτό έχει δύο στόχους: να ενθαρρύνει τους νέους ενήλικες να έρθουν σε επαφή με ζωντανές μορφές τέχνης και να εγκαταλείψουν τη συνήθεια του να μένουν στο σπίτι κατά την πανδημία- καθώς επίσης και να δώσει οικονομική ώθηση στη σκηνή των τεχνών, η οποία δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τα επανειλημμένα λουκέτα, όπως γράφει ο Guardian.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλαούντια Ροθ, χαρακτήρισε το πολιτιστικό αυτό πάσο ως “ισοδύναμο ενός δώρου γενεθλίων” για τα 750.000 άτομα που θα γίνουν 18 ετών το 2023. Θα φέρει την πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ σε ευθυγράμμιση με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν εισαγάγει παρόμοια προγράμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε το διαβατήριο ως “πολιτιστικό κεφάλαιο εκκίνησης”, το οποίο οι δικαιούχοι του μπορούν να χρησιμοποιήσουν εντός διετίας για τα πάντα, από εισιτήρια θεάτρου και συναυλιών μέχρι βιβλία ή μουσική. Η διαχείρισή του θα γίνεται μέσω μιας εφαρμογής και ενός ιστότοπου που θα παρέχει άμεση σύνδεση με μια εικονική αγορά με τα πάντα, από βιβλιοπωλεία μέχρι θέατρα.

Το εκτιμώμενο κόστος για το γερμανικό κράτος είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, επιπλέον του ετήσιου πολιτιστικού προϋπολογισμού της χώρας ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ζωντανό πολιτισμό, με τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους να αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για την προσέλκυση νέων θεατών, καθώς ανταγωνίζονται για τα έσοδα.

Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Amazon και το Spotify έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα, το οποίο δίνει έμφαση σε μικρότερους, συχνά τοπικούς οργανισμούς, όπως ανεξάρτητους κινηματογράφους και βιβλιοπωλεία. Οι μεμονωμένες αγορές θα είναι περιορισμένης αξίας για να αποτραπεί κάποιος από το να χρησιμοποιήσει το κουπόνι για να αγοράσει, για παράδειγμα, ένα ενιαίο εισιτήριο συναυλίας για 200 ευρώ.

Παρουσιάζοντας το Kulturpass, οι Ροθ και Λίντερ δήλωσαν ότι, αν το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, θα επεκταθεί και πιθανώς σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ενδεχομένως από την ηλικία των 15 ετών και πάνω.

Αντίστοιχα προγράμματα που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, προσφέρει στους νέους ένα κουπόνι πολιτισμού αξίας 400 ευρώ όταν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, το 57,6% του συνόλου όσων έκλεισαν τα 18 το 2022 εγγράφηκαν στο σύστημα κουπονιών κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του.

Το Pass Culture της Γαλλίας, ή πάσο πολιτισμού για νέους, μια υπόσχεση από την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το 2017, δοκιμάστηκε σε όλη τη χώρα τον επόμενο χρόνο και -μετά από μεγάλη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας- ξεκίνησε επίσημα το 2021.

Το πάσο που βασίζεται στην εφαρμογή δίνει σε κάθε 18χρονο 300 ευρώ για να τα ξοδέψει σε εισιτήρια κινηματογράφου, μουσείων, θεάτρων και συναυλιών, καθώς και σε βιβλία, υλικά τέχνης, μαθήματα τέχνης, μουσικά όργανα ή μια συνδρομή σε μια γαλλική ψηφιακή πλατφόρμα, όπως το Canal Plus, το Salto ή, για τη μουσική, το Deezer.

Φέτος το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ ετησίως επεκτάθηκε και στους άνω των 15 ετών, σε δύο μέρη: ένα συλλογικό επίδομα (ανάλογα με την ηλικία) 25-30 ευρώ ανά μαθητή ετησίως, το οποίο διατίθεται στους εκπαιδευτικούς για επισκέψεις της τάξης σε εκθέσεις, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή εργαστήρια, καθώς και από 20-30 ευρώ που μπορεί να δαπανήσει ο κάθε έφηβος ατομικά.

Το 2016, η Ιταλία εισήγαγε ένα “επίδομα πολιτισμού” ύψους 500 ευρώ για κάθε 18χρονο, κάτι που ο τότε πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, περιέγραψε ως έναν τρόπο που θα βοηθούσε στην πολιτιστική εκπαίδευση των νέων Ιταλών και στην αντιμετώπιση της αποξένωσης και της τρομοκρατίας.

Ο Ροθ δήλωσε ότι το γερμανικό πάσο θα ανοίξει μια σειρά από πολιτιστικές ευκαιρίες για τους νέους, συγκρίσιμες με το Interrail Pass, ένα εισιτήριο τρένου που έχει δώσει σε γενιές Ευρωπαίων την ευκαιρία να ταξιδεύουν φτηνά σε όλη την ήπειρο.

Ο Olaf Zimmermann, πρόεδρος του Γερμανικού Πολιτιστικού Συμβουλίου, ενός οργανισμού-ομπρέλα που εκπροσωπεί περισσότερες από 200 πολιτιστικές ενώσεις, δήλωσε ότι το κουπόνι είναι ένας “ουσιαστικός τρόπος στήριξης τόσο των νέων όσο και του κόσμου του πολιτισμού που έχουν υποφέρει ιδιαίτερα από την πανδημία”. Είπε όμως ότι ο καθορισμός του σε τι θα μπορούν να το ξοδέψουν οι νέοι ενήλικες είναι “πιθανότατα περίπλοκος” και θα πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, από μαθήματα ζωγραφικής μέχρι την αγορά ενός μουσικού οργάνου.

Προέτρεψε το υπουργείο Πολιτισμού να ξεκαθαρίσει σύντομα τις κατευθυντήριες γραμμές του, “για να διασφαλίσει ότι αυτό είναι πραγματικά ένα δώρο γενεθλίων για τους σύντομα 18χρονους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα