Γερμανία: Κυβέρνηση Σουλτς, με καγκελάριο Μέρκελ

Γερμανία: Κυβέρνηση Σουλτς, με καγκελάριο Μέρκελ
La canciller alemana, Angela Merkel, ofrece una breve declaración a su llegada para la que se esperaba fuera la última jornada de negociación para formar una coalición entre su bloque democristiano (CDU, por sus siglas en inglés) y el Partido Socialdemócrata, en la sede del CDU, el martes 6 de febrero de 2018. (Gregor Fischer/dpa via AP) Gregor Fischer/dpa via AP

Τα πρώτα συμπεράσματα από το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, 150 μέρες από τις εκλογές

Του Γιώργου Σκαφιδά

Σχεδόν 150 ημέρες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Γερμανία (η γνωστή και ως ατμομηχανή ή άτυπο διοικητήριο της Ευρώπης, θυμίζουμε) οδεύει πλέον προς μια… κυβέρνηση Σουλτς με καγκελάριο τη Μέρκελ, προς μια κυβέρνηση δηλαδή του SPD με guest το CDU, και όχι το αντίθετο όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται να ελέγχουν πλέον όλα τα κομβικά υπουργεία: το Οικονομικών, το Εξωτερικών, το Εργασίας, το Δικαιοσύνης κ.α..

«Το μικρό SPD αποδείχθηκε πολύ μεγάλο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο γερμανικός Τύπος, βλέποντας την παράταξη των Σουλτς και Γκάμπριελ να παίρνει το χειρότερο εκλογικό ποσοστό της μεταπολεμικά, και να το μεταφράζει σε συνολικά έξι χαρτοφυλάκια. Στο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που δείχνει να αναδύεται στη Γερμανία, το SPD εμφανίζεται να έχει για πρώτη φορά (στα χρονικά των μεγάλων συνασπισμών) το πάνω χέρι. Οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν ουσιαστικά όλα όσα ήθελαν: το Εξωτερικών, το Οικονομικών, το Εργασίας και το Περιβάλλοντος. Κι αν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ένας Σόιμπλε να ασκεί ουσιαστικά εξωτερική-ευρωπαϊκή πολιτική ως υπερυπουργός και τσάρος της γερμανικής οικονομίας, σήμερα εκείνος βρίσκεται στο προεδρείο της ομοσπονδιακής βουλής να προσπαθεί να κρατήσει σε δημοκρατική τάξη του 92 βουλευτές της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Προφανώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάτι ήξερε (και κάτι ήλπιζε) όταν καλούσε τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να κάνει το άλμα προς μια νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το στοίχημα της ανασύνταξης προς μια ουσιαστικά προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση είναι πλέον εδώ, ορατό, απτό και μεγάλο, όχι μόνο για τον ίδιο και τον Σουλτς και το SPD (που καλούνται πια να επαναβεβαιώσουν τον ίδιο το λόγο της πολιτικής ύπαρξής τους) αλλά και συνολικότερα για την Ευρώπη (σε συνδυασμό φυσικά με τις πρωτοβουλίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) και για την Ελλάδα μέσα σε αυτήν.

Χρειάστηκε, βέβαια, να προηγηθούν οι εκλογές-σοκ του περασμένου Σεπτεμβρίου και η πιο μακρά (σχεδόν 150 ημέρες) περίοδος «ακυβερνησίας» στα γερμανικά χρονικά. Μερικές φορές ωστόσο, τα μεγάλα σοκ φέρνουν και μεγάλες ή αναπάντεχες ανατροπές. Τα περίπου 460.000 μέλη του SPD καλούνται πλέον (μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες) να επικυρώσουν τη συμφωνία, για να μπει το στοίχημα σε τροχιά υλοποίησης. Με έξι υπουργεία υπό τον έλεγχό τους, είναι πολύ πιθανό να δώσουν το πράσινο φως. Θα το ήθελε όχι μόνο ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.

Gregor Fischer/dpa via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα