Γερμανία: Σχηματισμό κυβέρνησης ζητούν τα συνδικάτα

Γερμανία: Σχηματισμό κυβέρνησης ζητούν τα συνδικάτα
German Chancellor Angela Merkel attends a press conference after a meeting with the chairman of the German Federation of Trade Unions (DGB), Reiner Hoffmann, in Berlin, Germany, Thursday, Jan. 14, 2016. Words in the background read , from top, 'Justice, Labor, Solidarity'. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Μετά τους οικονομολόγους που ζητούν το ταχύτερο νέα κυβέρνηση, προειδοποιώντας για κινδύνους, η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων, εκτιμά ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα», ζητώντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Έκκληση για έναν όσο το δυνατόν ταχύτερο σχηματισμό κυβέρνησης απευθύνει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).

Σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής του DGB Ράινερ Χόφμαν τονίζει ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα. Οφείλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ψυχραιμία συστήνει ο Β. Σόιμπλε

«Θα βρεθεί ένας δρόμος, διότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση» δηλώνει στην Bild o B. Σόιμπλε, εμφανίζεται αισιόδοξος για τον σχηματισμό κυβέρνησης και συστήνει «ψυχραιμία. Θα βρεθεί ένας δρόμος, διότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Καγκελαρίας και δεξί χέρι της Άνγκελα Μέρκελ Πέτερ Άλτμαϊερ δεν είχε αποκλείσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν το 2018.

Στο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων τόνισε: «Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν διασφαλίζει προοπτικές στους εργαζομένους, οι οποίοι, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με στασιμότητα ή ακόμα και οπισθοδρόμηση». Εξηγώντας ο Ράινερ Χόφμαν πρόσθεσε ότι στο προοίμιο των διαπραγματεύσεων «οι Φιλελεύθεροι ζητούν εξαιρέσεις στο θεσμικά κατοχυρωμένο ωρομίσθιο και αραιότερη καταγραφή των ωρών εργασίας. Το προεκλογικό σύνθημα της Α. Μέρκελ ότι «”ζούμε καλά στη Γερμανία” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο Γερμανός συνδικαλιστής για να προσθέσει ότι «το διαδεδομένο κλίμα ανασφάλειας στη Γερμανία, οδήγησε, παρά την σταθερότητα της οικονομίας και της απασχόλησης, σε άνοδο των ψήφων διαμαρτυρίας και ενίσχυση του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία».

«Μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνουν την ασφάλεια συλλογικής σύμβασης»

«Ο πληθυσμός θέλει να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την δουλειά και με τα παιδιά του» δηλώνει ο Ρ. Χόφμαν

Από τη πλευρά του, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος της νέας γερμανικής Βουλής, δεν δείχνει να ανησυχεί ως προς την αντιμετώπιση των βουλευτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στο κοινοβούλιο: «Το φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος δικαίου είναι τόσο ισχυρό, που δεν κινδυνεύει από επιθέσεις. Θα αποτύχει όποιος το αποπειραθεί» υπογραμμίζει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών στη Bild.

Με αφορμή την εκλογική άνοδο του AfD ο επικεφαλής της DGB ζήτησε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις: «Ο πληθυσμός θέλει να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δουλειά και με τα παιδιά του. Όλο και περισσότεροι στη Γερμανία ανησυχούν, λόγω του αυξανόμενου αριθμού ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις συνεχείς μειώσεις στις νέες συντάξεις, τόνισε ο Ράινερ Χόφμαν και για να προσθέσει: «Ελπίζω η Α. Μέρκελ να διαθέτει τη διορατικότητα και να αναγνωρίσει ότι έχουμε να κάνουμε θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και με τη νέα κυβέρνηση Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων».

Ο Ράινερ Χόφμαν ζήτησε περισσότερες συμβάσεις εργασίας βάσει συλλογικών συμβάσεων και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, κυρίως στην ανατολική Γερμανία. Επικαλούμενος δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του DGB υπογράμμισε ότι «στις επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται σύμφωνα με συλλογικές συμβάσεις και διαθέτουν εκπροσώπηση, οι ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι σαφώς λιγότεροι. Δυστυχώς σήμερα μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνει την ασφάλεια μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και εδώ περιμένουμε αλλαγές από την νέα κυβέρνηση».

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα