Πλημμύρες στη Γερμανία: “Ήταν ανάρμοστο” παραδέχεται ο Λάσετ για το γέλιο του κατά την ομιλία Σταϊνμάιερ

Πλημμύρες στη Γερμανία: “Ήταν ανάρμοστο” παραδέχεται ο Λάσετ για το γέλιο του κατά την ομιλία Σταϊνμάιερ
@FionnAndOnly

Στις κορυφαίες τάσεις του Twitter της Γερμανίας βρέθηκε το hashtag Laschetlacht (=ο Λάσετ γελάει), αφότου ο Άρμιν Λάσετ καταγράφηκε να γελάει ενώ ο πρόεδρος της χώρας μίλαγε για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τη Γερμανία.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο επικρατέστερος υποψήφιος στην κούρσα για τη διαδοχή της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αναγκάστηκε την Κυριακή να ζητήσει ξανά συγγνώμη διότι καταγράφηκε να γελάει ενώ ο πρόεδρος της χώρας μίλαγε για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τομείς της δυτικής Γερμανίας.

Ο κ. Λάσετ διαβεβαίωσε ότι τον συγκλόνισαν οι συνομιλίες και οι συναντήσεις του στη διάρκεια περιοδείας στις πληγείσες περιοχές και συμπλήρωσε πως είναι θυμωμένος με τον εαυτό του επειδή γέλασε για μερικές στιγμές – γεγονός για το οποίο βάλλεται με σφοδρότητα.

«Ήμουν στον δρόμο όλη μέρα, έκανα συναντήσεις που αληθινά με συγκλόνισαν. Και γι’ αυτό με ενοχλούν ακόμα περισσότερο αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα» γέλιου, είπε ο κ. Λάσετ στο τηλεοπτικό δίκτυο WDR χθες βράδυ.

«Ήταν ανάρμοστο, δεν είναι εντάξει το να γελάς μια τέτοια στιγμή».

Μέσω Twitter, εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την εντύπωση που έδωσε, εξηγώντας πως γέλασε κατά τη διάρκεια συζήτησης.

Φωτογραφίες και βίντεο εικονίζουν τον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία να γελά ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλά στον Τύπο έπειτα από περιοδεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ο Άρμιν Λάσετ είναι κρατιδιακός πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του στο WDR, ο κ. Λάσετ διευκρίνισε πως δεν άκουγε τι έλεγε ο αρχηγός του κράτους. «Παρ’ όλ’ αυτά ήταν ανάρμοστο, ειδικά μια τέτοια στιγμή. Είμαι ενοχλημένος για αυτό και λυπάμαι ειλικρινά διότι υποφέρω και μίλησα με πολλούς ανθρώπους που επίσης υποφέρουν και θέλω να ζητήσω ολόψυχα συγγνώμη».

Στελέχη άλλων παρατάξεων συνέχιζαν χθες τα φραστικά πυρά εναντίον του υποψηφίου της γερμανικής κεντροδεξιάς.

«Ο τρόπος που ο Άρμιν Λάσετ χαριεντιζόταν ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος μίλαγε για τους πλημμυροπαθείς ήταν αναξιοπρεπής και σκανδαλιστικός», τόνισε ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στην Bild am Sonntag, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μολονότι το SPD συγκυβερνά με την κεντροδεξιά, θα μετρηθεί με την Χριστιανική Ένωση στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

«Λένε ότι σε στιγμές κρίσης αποκαλύπτεται ο αληθινός χαρακτήρας σου», πρόσθεσε ο κ. Κλίνγκμπαϊλ, εκτιμώντας πως ο κ. Λάσετ έδειξε σε αυτή την περίπτωση πως είναι «ακατάλληλος» για το αξίωμα που διεκδικεί.

Ο Μίχαελ Τόιρερ, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επιτέθηκε επίσης στον κ. Λάσετ σε δηλώσεις του στο κυριακάτικο φύλλο της Μπιλτ: «Το να χασκογελάς χωρίς να φοράς μάσκα ενώ ο πρόεδρος αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητα της κατάστασης», έκρινε.

Ήδη το Σάββατο, ο κ. Λάσετ ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, που παραδέχθηκε πως ήταν «ανάρμοστη», μέσω Twitter, όμως η ετικέτα #Laschetlacht («ο Λάσετ γελάει») παρέμενε στην κορυφή της λίστας των θεμάτων στα οποία αναφέρονταν οι γερμανόφωνοι χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης χθες.

Αρκετά γερμανικά κρατίδια, όπως και τμήματα γειτονικών χωρών, χτυπήθηκαν σκληρά από τις χειρότερες πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία αυτής της περιοχής της Ευρώπης. Στη Γερμανία, ο απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τους 160 νεκρούς, ενώ στο Βέλγιο οι αρχές μιλούν για άλλους 31 νεκρούς. Η απερχόμενη καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, εμφανώς συγκινημένη έπειτα από συναντήσεις της χθες με πλημμυροπαθείς που έχασαν τα πάντα, παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται «να βρει λέξεις για να περιγράψει την καταστροφή». Αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Ο κ. Λάσετ, που τόνισε πως η ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν θα χρειαστεί μήνες, αν όχι «χρόνια», βρίσκεται παρά τον σάλο στην pole position για να διαδεχθεί την κυρία Μέρκελ σε μερικούς μήνες, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Έπειτα από τη δύσκολη αρχή της εκστρατείας της, η συντηρητική παράταξη έχει πλέον αυξήσει σε σχεδόν 10 εκατοστιαίες μονάδες το προβάδισμά της έναντι των Πρασίνων. Το SPD είναι στην τρίτη θέση· το FDP τέταρτο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα