Γερμανικά ΜΜΕ: Ευρώπη δύο πολιτικών ταχυτήτων ενάντια στο διχασμό

Γερμανικά ΜΜΕ: Ευρώπη δύο πολιτικών ταχυτήτων ενάντια στο διχασμό

Πώς σχολίασε ο γερμανικός Τύπος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της μετεγκατάστασης προσφύγων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας κατά των αποφάσεων της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες άφιξης Ιταλία και Ελλάδα. Η περίπτωση αυτή, αλλά και η διαρκής απομάκρυνση της Πολωνίας από τις αρχές της ΕΕ δίνουν αφορμή στον σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου να σκιαγραφήσει μια αυριανή Ευρώπη των δύο πολιτικών ταχυτήτων.

«Ελπίζουμε σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, να αναλάβουν πάλι τη διακυβέρνηση μετριοπαθείς, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Μόνο που και τότε δεν αποκλείεται άλλες χώρες να διολισθήσουν στον εθνοκεντρικό αυταρχισμό. Τα φαινόμενα αυτά μπορούν μακροπρόθεσμα να παραλύσουν την Ευρώπη. Οι αντιλήψεις χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που θέλουν περισσότερη Ευρώπη, και χωρών όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, που θέλουν περισσότερο εθνικισμό, δεν είναι δυνατόν να συμφιλιωθούν».

«Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφθεί αν θα προτείνει δύο μοντέλα: μια ομοσπονδία, στην οποία τα μέλη θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο από ό,τι σήμερα. Και μια οικονομική ένωση σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχων εθνικών κρατών, που θα σέβονται όμως τη δημοκρατία και τις αρχές του κράτους δικαίου, μια ένωση στην οποία θα μπορούσε να βρει τη θέση της και η Μεγάλη Βρετανία. Μια τέτοια ανοικοδόμηση θα κοστίσει χρόνο και δυνάμεις. Όμως θα υπηρετήσει καλύτερα την Ευρώπη από μια ενιαία ΕΕ που πηγαίνει καθημερινά προς τον διχασμό».

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα