Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας, η Σιδηρά Καγκελάριος και οι ελπίδες για προσέγγιση

default image

Στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Βερολίνο. Πως τον "υποδέχονται"

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και η συνάντησή του απόψε στις 17:00(τ.ώρα.) με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ απασχολεί σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η BILD κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο γραμμένο στα γερμανικά και στα ελληνικά, με τον τίτλο «Καλωσήρθατε στη Γερμανία, κ. Τσίπρα» και υπότιτλο «Ακριβή μου Ελλάδα: 50 λόγοι για τους οποίους μας είναι αγαπητοί οι Έλληνες».

«Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ρητορική των προκλήσεων των προηγούμενων εβδομάδων έχει για την ώρα τελειώσει και ότι ενόψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιούν τόνους συμφιλίωσης. Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα λίστα με μεταρρυθμίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Η « Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη» και τονίζει ότι η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Αν γίνεται. Είναι η τρίτη της προσπάθεια» προσθέτει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας φαίνεται να έχει πλησιάσει αισθητά». «Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του αναλογίζονται τις συνέπειες των χειρισμών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία η Μέρκελ δεν εκτιμά καθόλου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα « Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία. Επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.

Βασικό θέμα της εφημερίδας « Die Welt» είναι η εκτίμηση των πιστωτών της Ελλάδας ότι οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές και οι συγκρίσεις με το ύψος των συντάξεων στην Γερμανία. «Οι δανειστές θεωρούν τις συντάξεις στην Ελλάδα πολύ υψηλές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Σε άλλο άρθρο της, με τίτλο « Σύνοδος Κορυφής για δύο», η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν επιτέλους να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Παρά τις στρατιωτικές τιμές, τις σημαίες και τους εθνικούς ύμνους, δεν πρόκειται για μια κανονική πρώτη επίσκεψη, αναφέρει ο αρθρογράφος, καθώς, επισημαίνει, απασχολεί πολύ το ελληνικό δράμα χρέους.

Το περιοδικό « Der Spiegel», στην ηλεκτρονική έκδοσή του, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η κυβέρνηση υπολογίζει σε χαλάρωση πριν από την επίσκεψη Τσίπρα», στο οποίο αναφέρεται ότι η ρητορική στην Ελλάδα κλιμακωνόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ η ατμόσφαιρα δηλητηριάστηκε από τις απαιτήσεις της Αθήνας και τις κατηγορίες του Βερολίνου. Με την σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα, επισημαίνεται, αναμένεται να υπάρξει, επιτέλους, προσέγγιση. «Αντίστοιχα μετριοπαθείς είναι και οι τόνοι κυβερνητικών πολιτικών πριν από την συνάντηση», τονίζει το περιοδικό και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Ο Τσίπρας στη Σιδηρά Καγκελάριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας « Handelsblatt», στο οποίο τονίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τελειώσει τα χρήματα, αλλά η στήριξη του λαού στην κυβέρνηση είναι ακόμη μεγάλη. «Δεν θα εμφανιστεί συνεσταλμένος. Κατά την προεκλογική περίοδο την δαιμονοποίησε ξανά και ξανά, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης. Αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή τη Δευτέρα έφτασε η ώρα» αναφέρει ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι «με όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανιστεί ο Τσίπρας στην Καγκελαρία, τόσο περισσότερο χειροκρότημα θα κερδίσει στο εσωτερικό της χώρας του», για να προσθέσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον διλήμματος, καθώς, εάν «τα σπάσει» με το Βερολίνο, η χώρα του σε λίγες εβδομάδες θα χρεοκοπήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα