Γερμανικές εκλογές: Η επόμενη μέρα μέσα από τα μάτια των γερμανόφωνων δημοσιογράφων

Γερμανικές εκλογές: Η επόμενη μέρα μέσα από τα μάτια των γερμανόφωνων δημοσιογράφων
German Chancellor Angela Merkel waves as she leaves the stage after a statement on the German parliament election at the headquarters of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Τα ζητήματα που θα κληθούν να διαπραγματευτούν και να διαχειριστούν τα κόμματα, που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση. Τρεις Γερμανόφωνοι δημοσιογράφοι μιλούν στο NEWS 24/7 για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Με τα μάτια στραμμένα στο Βερολίνο, οι Βρυξέλλες επιχειρούν να αναλύσουν τα αποτελέσματα των πολυαναμενόμενων γερμανικών εκλογών. Πλέον, τα νούμερα και τα ποσοστά να παραπέμπουν σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα», με την συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελας Μέρκελ, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων. Επομένως, το βάρος πλέον πέφτει στα ζητήματα που κληθούν να διαπραγματευτούν και να διαχειριστούν τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

 

«Οι εκλογές άλλαξαν το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία, με τεράστιες απώλειες για τα κόμματα “του μέσου δρόμου” που κυβερνούσαν και με περισσότερους από 90 υπερεθνικιστές στο κοινοβούλιο. Είναι η άνοδος της Alternative für Deutschland λόγος για την ανησυχία των Ευρωπαίων; Σίγουρα δεν θα είναι ευκολότερο να κυβερνηθεί η Γερμανία. Θα υπάρχει πιο σκληρή γλώσσα, σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, τα ταμπού θα σπάσουν. Αλλά μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο φαίνεται», σχολίασε ο ανταποκριτής της Süddeutsche Zeitung, Τόμας Κίρχνερ. «Εδώ και χρόνια υπάρχουν νεο-εθνικιστικές τάσεις στη Γερμανία και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τα καθιερωμένα κόμματα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ. Η παγκοσμιοποίηση και οι απώλειες που επέφερε είναι ο βασικός λόγος -είναι λάθος να κατηγορούμε την προσφυγική πολιτική της Α. Μέρκελ. Ο λαϊκισμός επανήλθε στη Γερμανία, όπως σχεδόν παντού στην Ευρώπη, λίγο  αργότερα, με αφορμή την μετανάστευση. Αλλά πλέον, είναι εδώ και θα πρέπει να τον κατανοήσουμε και να τον καταπολεμήσουμε, κάτι που είναι εφικτό, αν παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας. Οι λαϊκιστές δεν θα αργήσουν να αποκαλύψουν τους παραλογισμούς τους, τις αντιφάσεις, το άσχημο πρόσωπο τους. Και έτσι, θα δυσκολευτούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Μην φοβάστε λοιπόν», μας λέει.

 

«Η Άνγκελα Μέρκελ υπέστη μια πικρή ήττα. Δεν είναι πλέον η «βασίλισσα της Ευρώπης», όπως μερικοί έχουν πει στο παρελθόν. Όσον αφορά τη μετανάστευση, είναι πιο προφανές από ποτέ ότι η προσέγγιση των αντιπάλων της, όπως ο Βικτόρ Ορμάν της Ουγγαρίας, έχουν θριαμβεύσει. Όμως, η ήττα της Μέρκελ είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον Εμμανουήλ Μακρόν», λέει ο Ελβετός δημοσιογράφος Σεμπαστιάν Ραμσκπε, ανταποκριτής του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού SRF. «Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί να ενισχύσει το ευρώ, για παράδειγμα μέσω του ΕΜΣ, μετατρέποντάς τον σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό πιο δημοκρατικό έλεγχο. Ηταν δύσκολο για τον Μακρόν να πείσει τον ανανεωμένο «μεγάλο συνασπισμό». Αλλά με το μερικώς ευρωσκεπτικιστικό FDP, τέτοιες μεταρρυθμίσεις φαίνονται ακόμα πιο απίθανες. Το FDP θέλει να μειώσει τις αρμοδιότητες του ESM και στη συνέχεια να τον κλείσει. Κάποιοι είχαν ονειρευτεί ένα παράθυρο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ μετά τις γερμανικές εκλογές. Τελικά, αυτό το παράθυρο ενδέχεται να μην ανοίξει…», λέει.

Guy Wolff / Luxemburger Wort

 

«Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο για τη Μέρκελ να αποφασίσει να μην ενισχύσει τον γαλλο-γερμανικό άξονα. Σε περίπτωση αποτυχίας του Μακρόν, υπάρχει κίνδυνος η Γαλλία να επιλέξει έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο της ΕΕ σε πέντε χρόνια από την ακροδεξιά. Τότε όλοι στο Βερολίνο θα έπρεπε να ξεχάσουν κάθε σχέδιο για την ΕΕ. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Ούτε το FDP», καταλήγει ο Ντιέγκο Βελάσκες, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λέξη του Λουξεμβούργου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα