Γερμανικές κυβερνητικές πηγές: Δεν πρόκειται να εγκρίνουμε την απόφαση για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου

default image

Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους η Γερμανία δεν φέρεται να συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου όπως ισχύει αυτή τη στιγμή και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει

Αξιωματούχοι από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου όπως ισχύει αυτή τη στιγμή και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ZDF, επικαλούμενο γερμανικές κυβερνητικές πηγές, η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής και να εγκρίνει την απόφαση για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed».

Το προσχέδιο

Όπως αναφέρει το Politico Europe, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει επίσης:

*Άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή αφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι επαναπροωθήσεις θα βασιστούν αρχικά στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας του 2002 (Νόμος 3030/2002) και μέχρι την 1η Ιουνίου θα συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

*Η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

*Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει “κάθε απαραίτητο follow-up” σε χρηματική ενίσχυση.

*Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

*Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)

*Τίθεται στόχος για κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάποιων χωρών της Συνθήκης της Schengen μέχρι το τέλος του 2016.

*Γίνεται μνεία για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων διαδρόμων, ιδίως μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα