Γερμανικό ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε το ζήτημα της Ιερουσαλήμ με ανησυχία και προσοχή

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε το ζήτημα της Ιερουσαλήμ με ανησυχία και προσοχή
Police officers carrying machine guns patrol at the Christmas market in Dortmund, Germany, Tuesday Dec. 20, 2016. A truck ran into a crowded Christmas market in Berlin the evening before and killed several people. (Bernd Thissen/dpa via AP) ap

Ανησυχία για τις εξελίξεις με την απόφαση Τραμπ για την ισραηλινή πρωτεύουσα εκφράζει το Βερολίνο

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε σχέση με την σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την μεταφορά της Πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ, εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρατηρείται ήδη «κάποια αναταραχή» σε πολλά σημεία του ισλαμικού κόσμου, «παρακολουθούμε με ανησυχία και μεγάλη προσοχή», δήλωσε εκπρόσωπός του και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει για το θέμα της Ιερουσαλήμ μια κοινή θέση και ότι το Βερολίνο θα συζητήσει τι μπορεί να γίνει, μετά την δήλωση, απόψε, του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αναθεώρησε πάντως ήδη την ταξιδιωτική του οδηγία για την περιοχή, προειδοποιώντας για ταραχές στην Ιερουσαλήμ, στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας. «Δεν μπορούν να αποκλειστούν βίαιες συγκρούσεις», αναφέρει η οδηγία και ζητά από τους επισκέπτες να ενημερώνονται συνεχώς από τα τοπικά ΜΜΕ και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες περιοχές.

Με την απόφαση να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ή έστω να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ, οι ΗΠΑ «θα έρθουν σε στρατηγικά δύσκολη θέση», προειδοποίησε σήμερα ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις Γιούργκεν Χαρντ στην «Passauer Neue Presse» και συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Όπως εκτιμά, με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί μόνη της από τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε περαιτέρω συνομιλίες για ειρήνη στην Μέση Ανατολή, ενώ θα ενεργοποιήσει ριζοσπαστικές δυνάμεις του ισλαμικού κόσμου, κάτι που θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια των ΗΠΑ. «Η γερμανική θέση είναι σαφής: η γερμανική Πρεσβεία παραμένει στο Τελ Αβίβ. Για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορούν να αποφασίσουν μόνο οι δύο πλευρές, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη», τόνισε ο κ. Χαρντ.

Πηγή:AP Photo/Michael Probst

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα