Γερμανός υφυπουργός: “Shitshow το Brexit” – Οι Βρετανοί πολιτικοί γεννήθηκαν με ασημένια κουτάλια

Γερμανός υφυπουργός: “Shitshow το Brexit” – Οι Βρετανοί πολιτικοί γεννήθηκαν με ασημένια κουτάλια
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ AP

"Δεν ξέρω αν ακόμη και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα μπορούσε να επινοήσει τέτοια τραγωδία, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;" διερωτήθηκε ο Μίχαελ Ροτ αναφερόμενος στην διαδικασία του Brexit.

«Το 90% των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου δεν έχει ιδέα σχετικά με το πώς σκέφτονται, πώς ζουν και πώς συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι», έκρινε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ αναφερόμενος στην διαδικασία του Brexit, το οποίο μάλιστα περιέγραψε αθυρόστομα – και διόλου διπλωματικά, όπως αναγνώρισε ο ίδιος – με την έκφραση «μεγάλο shitshow».

Απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο, ο πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε ότι οι βρετανοί πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για το Brexit «γεννήθηκαν όλοι με ασημένιο κουτάλι στο στόμα, πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια της ελίτ», και κατά συνέπεια αδυνατούν να αντιληφθούν τις ανάγκες των πολιτών. «Δεν ξέρω αν ακόμη και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα μπορούσε να επινοήσει τέτοια τραγωδία, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;», διερωτήθηκε ο κ. Ροτ, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Το Brexit είναι ένα μεγάλο shitshow και το λέω αυτό εντελώς μη-διπλωματικά».

Προηγουμένως, το SPD είχε παρουσιάσει την κεντρική αφίσα του για τις ευρωεκλογές, στην οποία διακωμωδείται ο Μπόρις Τζόνσον και το Brexit.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Μίχαελ Ροτ έκανε λόγο για «επιλογή πεπρωμένου», μεταξύ μιας ελεύθερης Ευρώπης και μιας Ευρώπης της οποίας θα ηγούνται εθνικιστές και λαϊκιστές. «Η Ευρώπη είναι μια ασφάλεια ζωής και σε καιρούς κρίσης δίνει την ευκαιρία να περάσουμε σύνορα, να γκρεμίσουμε τείχη, να ενώσουμε τους ανθρώπους και να προσφέρουμε αλληλεγγύη. Αυτές τις μέρες βλέπουμε πόσο εύθραυστο είναι όλο αυτό και πόσα λίγα μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα. Όταν οι άνθρωποι παραδίνονται στους εθνικιστές και στους λαϊκιστές, προδίδονται», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου πρότεινε στο μεταξύ σήμερα την αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον για δύο χρόνια. «Έτσι τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν τον χρόνο προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν την έξοδο των Βρετανών», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κλέμενς Φουστ και τόνισε ότι η όποια λύση θα έχει για την Ευρώπη συνέπειες για δεκαετίες.

Η γερμανική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, στηρίζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη χωρίς ταξιδιωτική θεώρηση είσοδο των Βρετανών στην Ζώνη Σένγκεν, όταν πρόκειται για επισκέψεις μικρής διάρκειας. Οι προτάσεις του Βερολίνου, οι οποίες περιλαμβάνονται σε κείμενο πέντε σελίδων το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας, περιλαμβάνουν οδηγίες για τα 16 κρατίδια σχετικά με την υποδοχή Βρετανών στο έδαφός τους. Το πιθανότερο, αναφέρει η εφημερίδα, είναι το όριο να τεθεί στις 90 ημέρες παραμονής ανά 180 ημέρες. Οι δε Βρετανοί οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Γερμανία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής, εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα και μετά το Brexit. «Κανένας Βρετανός δεν θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Γερμανία λόγω του Brexit», διαβεβαίωσε πάντως ο Άξελ Ντίτμαν, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της γερμανικής κυβέρνησης για το Brexit.

Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, η Γερμανία σχεδιάζει να επιμηκύνει την μεταβατική περίοδο από τους τρεις στους εννέα μήνες, προκειμένου να δώσει στους Βρετανούς πολίτες περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για την άδεια παραμονής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα