Για υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης προειδοποιεί το Ιράν

default image

Για υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης προειδοποιεί το Ιράν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέδωσε στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυτικές χώρες την αποτυχία των συνομιλιών της Γενεύης απαντώντας στις κατηγορίες που διατύπωσε ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, ο οποίος επέρριψε στο Ιράν την ευθύνη για την απουσία συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των συνομιλιών της ομάδας 5+1 με το Ιράν.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η διατύπωση των κατηγοριών αυτών υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν στις 20 Νοεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ιράν εργάσθηκαν εντατικά εδώ και μήνες επί προτάσεως για την επίλυση τιου θέματος του πυρηνικού ποργράμματος της Τεχεράνης, όμως οι συνομιλίες της Γενεύης ολοκληρώθηκαν το Σάββατο χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες απέτυχαν κατά το τελευταίο στάδιο εξαιτίας της επιμονής της Γαλλίας για τη θέσπιση σκληρών περιορισμών επί του ιρανικού σταθμού βαρέος ύδατος που κατασκευάζεται στο Αράκ. Μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι του Ιράν κατηγόρησαν τη Γαλλία για αδιαλλαξία και επέρριψαν στο Παρίσι την ευθύνη για την αποτυχία. Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωσαν ωστόσο ότι το κύριο εμπόδιο για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων ήταν η επιμονή της ιρανικής αντιπροσωπείας για την επίσημη αναγνώριση του δικαιώματος του Ιράν στον εμπλουτισμό του ουρανίου.

“Η ομάδα 5+1 ήταν ενωμένη το Σάββατο (τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων) κατά την παρουσίαση της πρότασής μας στους Ιρανούς…αλλά το Ιράν δεν μπορούσε να την αποδεχθεί, εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν σε θέση να την αποδεχθεί”, δήλωσε χθες ο Τζον Κέρι.

“Κύριε υπουργέ των Εξωτερικών, ήταν το Ιράν που άδειασε την Πέμπτη το κείμενο των Αμερικανών από το ήμισυ του περιεχομένου του και έκανε την Παρασκευή το πρωί δημόσιες δηλώσεις εναντίον του;”, απάντησε σήμερα μέσω του Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφερόταν στις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ο οποίος την Παρασκευή έκανε λόγο “για πρόοδο, αλλά καμία συμφωνία”, ενώ το Σάββατο μίλησε για “ένα αρχικό κείμενο που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”.

“Ο,τι και να ειπωθεί δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που συνέβη στο πλαίσιο των 5+1 στη Γενεύη από τις 06.00 της Πέμπτης μέχρι τις 05.45 του Σαββάτου. Αλλά μπορεί να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη. Είμαστε προσηλωμένοι στην εποικοδομητική προσέγγιση. Η συνεργασία σε μία βάση ισοτιμίας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη κοινών στόχων”, προειδοποίησε ο ιρανός υπουργός Εκωτερικών μέσω του Twitter.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα