Γιατί δεν ξεκουραζόμαστε όταν κοιμόμαστε με ανοιχτή την τηλεόραση

Γιατί δεν ξεκουραζόμαστε όταν κοιμόμαστε με ανοιχτή την τηλεόραση
Οι άγνωστες φωνές που ακούγονται στο περιβάλλον μας εκλαμβάνονται από τον εγκέφαλο μας ως cue για να μας προστατεύσει. iSTOCK

Ερευνητές από το University of Salzburg ενημέρωσαν για το λόγο που δεν μπορεί να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος μας, όταν μας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση.

Είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ και παρακολουθείτε back to back επεισόδια ενός σίριαλ στην τηλεόραση (κάνετε δηλαδή, το γνωστό binge watching), όπως αρχίζετε να γλαρώνετε και να τυλίγεστε στην αγκαλιά του Μορφέα. Κάτι σας διαταράσσει τη γαλήνη. Συνήθως είναι η γνωστή ενός εκ των ηθοποιών.

Όπως ενημερώνει μελέτη ερευνητών του University of Salzburg της Αυστρίας, που δημοσιεύτηκε στο JΝeurosci “ο εγκέφαλος μας δίνει προσοχή σε άγνωστες φωνές, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε περίπτωση πιθανών απειλών”.

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες, ήταν να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενηλίκων που κοιμούνταν, ως απόκριση σε άγνωστες και γνωστές φωνές. Διαπιστώθηκε ότι όταν ακούμε άγνωστες φωνές ενώ κοιμόμαστε, κάνει τον εγκέφαλο μας να ‘συντονίζονται’ με αυτές, ενώ είμαστε στη φάση NREM του πρώτου σταδίου του ύπνου (χωρίς γρήγορη κίνηση ματιών). Δεν διαπιστώθηκε να γίνεται το ίδιο όταν είμαστε στη φάση του REM (το πιο βαθύ του ύπνου).

Παρ’ όλο που τα μάτια μας είναι κλειστά, ο εγκέφαλος συνεχίζει να ‘παρακολουθεί’ το περιβάλλον ενώ κοιμόμαστε, εξισορροπώντας την ανάγκη του ύπνου με αυτήν του ξύπνιου (ώστε να είμαστε προστατευμένοι). Ένας από τους τρόπους που έχει για να το κάνει αυτό, είναι η επιλεκτική απόκριση σε άγνωστες φωνές.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές “αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης και την ανάγκη να ξυπνήσουμε γρήγορα, μπροστά σε έναν πιθανό κίνδυνο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από λιγότερο οικεία ακουστικά σημάδια”.

Τονίστηκε ότι οι άγνωστες φωνές (όπως αυτές που ‘βγαίνουν’ από τις τηλεοράσεις) εμποδίζουν τον ύπνο που θα μας ξεκουράσει, γιατί ο εγκέφαλος μας είναι στην υψηλότερη δυνατή εγρήγορση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα