Γιατί οι Γερμανοί συζητούν το κατοχικό δάνειο αλλά όχι τις αποζημιώσεις

Γιατί οι Γερμανοί συζητούν το κατοχικό δάνειο αλλά όχι τις αποζημιώσεις
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Markus Schreiber

Γιατί το όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας είναι αντίθετοι με την καταβολή στην Ελλάδα των πολεμικών αποζημιώσεων, όμως δεν απορρίπτουν το κατοχικό δάνειο.

Όλοι οι Γερμανοί, δεξιοί και αριστεροί χρησιμοποιούν το ίδιο επιχείρημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις: “Σας επιστρέφουμε το κατοχικό δάνειο, αλλά όχι τις αποζημιώσεις”! Τον λόγο αυτής της τακτικής τον εξηγεί   ο δικηγόρος και  Σαράντος Θεοδωρόπουλος. Ο κ.Θεοδωρόπουλος που έχει ασχοληθεί συστηματικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων υποστηρίζει  σε συνέντευξή του στο Militaire.gr ότι με 9 ως το πολύ 11 δισ. οι Γερμανοί “σβήνουν” τα 380 δισ. των πολεμικών αποζημιώσεων! Τι είναι τα 9 δισ.; Το λεγόμενο “κατοχικό δάνειο”! Τι ήταν αυτό το …δάνειο;

Τι προσπαθούν να πετύχουν οι Γερμανοί δεχόμενοι να μιλήσουν μόνο για το κατοχικό δάνειο; Ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος εξηγεί:

Στη Γερμανία πάντως όλες οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν συνταχθεί με την άποψη που θέλει να γίνεται συζήτηση μόνο για το λεγόμενο κατοχικό δάνειο. Η συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο είναι ένα παράδειγμα. Τι λέει;

“Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ.. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει της επιστραφούν”, η δε “πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει”,υποστηρίζει.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, “διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων. Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις”.

Διαβάστε περισσότερα στο Militaire.gr

“Μην βάλετε με το ζόρι τους Σκοπιανούς στο ΝΑΤΟ”
Ο Καμμένος φεύγει από τις ΗΠΑ , ο Α/ΓΕΕΘΑ πάει
“Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία” λέει ο Τραμπ μετά από την απελευθέρωση Μπράνσον

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα