Γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν πρέσβη σε αυτές τις 45 χώρες κύριε Τραμπ;

Γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν πρέσβη σε αυτές τις 45 χώρες κύριε Τραμπ;

Γερμανία, Τουρκία, Ν. Κορέα, Σ. Αραβία, Αυστραλία είναι μερικές μόνο από τις χώρες τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν πρέσβη και ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολιτική του προέδρου Τραμπ

Όταν πριν από δύο εβδομάδες στην Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Νότιος και Βόρειος Κορέα εισέρχονταν στο στάδιο ως κοινή ομάδα, κάποιος φωτογράφος επέλεγε να καταγράψει την αντίδραση του Αμερικανού Πρέσβη στην Σεούλ, αυτό θα ήταν αδύνατο. Όχι γιατί η διοργανώτρια δεν τον κάλεσε αλλά απλώς γιατί δεν υπάρχει.

Όπως δεν υπάρχει Αμερικανός πρέσβης στην Γερμανία, την Τουρκία, την Αργεντινή, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και έναν ακόμη μεγάλο αριθμό κρατών που φτάνουν συνολικά τα 45. Χώρες όπου οι ΗΠΑ διέθεταν πρέσβη έως και την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ήταν να ξηλώσει όλους τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που είχε ορίσει με πολιτικά κριτήρια ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα.

Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα; Θα μπορούσαν, και ήταν πέρυσι όταν δεν υπήρχαν πρέσβεις των ΗΠΑ σε Κίνα και Ινδία, αφήνοντας ουσιαστικά την αμερικανική διπλωματία γυμνή απέναντι σε κάτι παραπάνω από το μισό του πληθυσμού του πλανήτη.

Πέρα από τις χώρες που προαναφέρθηκαν και αφορούν κυρίως σε συμμάχους των ΗΠΑ, πρέσβεις δεν έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με την σχετική λίστα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ,  και σε χώρες γεωπολιτικής σημασίας για την Αμερική όπως είναι η Κούβα, το Κατάρ και Λιβύη καθώς και σε 7 διεθνείς οργανισμούς.

– Γράφημα Statista, με πληροφορίες από Forbes

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα