Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλωσορίζοντας μία νέα ζωή στην κόλαση της Υεμένης

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλωσορίζοντας μία νέα ζωή στην κόλαση της Υεμένης
Καλωσορίζοντας μία νέα ζωή σε έναν ασταθή κόσμο Maya Abu Ata/MSF

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, μία μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφει πώς είναι να βοηθάς για να έρθει στον κόσμο μία ζωή στην εμπόλεμη Υεμένη.

Χρόνια βάναυσου εμφυλίου πολέμου έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας της Υεμένης. Από ένα μαιευτικό θάλαμο στην πόλη Abs, η μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Tamara Molino Montalvo, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του να υποδέχεσαι μια νέα ζωή σε έναν ασταθή κόσμο.

Ακούω τους χτύπους του αγέννητου μωρού μέσα από μια συσκευή ήχου. Βρισκόμαστε στη μαιευτική μονάδα του νοσοκομείου που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην πόλη Abs, της Υεμένης.

Στην Abs δεν έχουμε καρδιοτοκογράφο, ένα ιατρικό μηχάνημα, το οποίο καταγράφει τον εμβρυικό καρδιακό παλμό και τις συστολές της μήτρας και χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Καλωσορίζοντας μία νέα ζωή σε έναν ασταθή κόσμο Ehab Zawati/MSF

Όμως μπορώ να ακούσω τον παλμό του μωρού.

Ακούω 145 παλμούς ανά λεπτό, κάτι που θεωρείται εντάξει. Αυτό όμως δεν μου δίνει αρκετές πληροφορίες για το αν το μωρό έχει έλλειψη οξυγόνου και δεν μου δίνει μια πλήρη εικόνα της κατάστασής του.

Είναι σαν να δουλεύεις με τα μάτια κλειστά. Είμαι εδώ για να βοηθήσω αυτήν τη γυναίκα να γεννήσει, αλλά δεν έχω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι για το τι ακριβώς συμβαίνει εσωτερικά.

Έτσι δουλεύουμε στην μαιευτική κλινική της πόλης Abs. Δεν μπορείς να δεις τίποτα, οπότε είναι έκπληξη, οτιδήποτε και αν συμβεί. Απλά πρέπει να είσαι έτοιμη και πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε γυναίκα ως περιστατικό υψηλού κινδύνου.

Δεν μπορείς να σκεφτείς: «Όχι, είναι μια χαρά. Όλα θα πάνε καλά. Το μωρό θα γεννηθεί και αυτό είναι όλο».

Πρέπει πάντα να έχεις μια κόκκινη σημαία στο μυαλό σου και να σκέφτεσαι, «Μπορούν να συμβούν εκατοντάδες πράγματα … οπότε πάμε να ετοιμαστούμε».

Καλωσορίζοντας μία νέα ζωή σε έναν ασταθή κόσμο Maya Abu Ata/MSF

Σοβαρά περιστατικά

Εργάστηκα στο νοσοκομείο της πόλης Abs για δύο μήνες, στην πρώτη μου αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Οι συγκρούσεις προκαλούν τόσα πολλά προβλήματα που δεν χρειάστηκε ποτέ να τα σκεφτώ όσο εργαζόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνθρωποι παλεύουν, η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο, υποφέρουν από ιατρικές παθήσεις που δεν μπορούν να θεραπευτούν και όλα αυτά επιδεινώνονται σε μία κατάσταση εγκυμοσύνης.

Το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει καταρρεύσει και οι περισσότερες οικογένειες στην περιοχή δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της προγεννητικής φροντίδας σε ιδιωτικές κλινικές. Και αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες φτάνουν στο νοσοκομείο σε πραγματικά επείγουσα και σοβαρή κατάσταση: ρήξη της μήτρας, αιμορραγία, εκλαμψία.

Θυμάμαι μια γυναίκα που ήρθε ξανά στο νοσοκομείο κατά την πρώτη μου εβδομάδα εδώ. Είχε κάνει καισαρική τομή και οι ουλές της είχαν μολυνθεί. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζω.

Όταν μιλήσαμε με την οικογένεια, μάθαμε ότι απλώς δεν είχαν νερό για να κρατήσουν τις πληγές καθαρές ενώ επουλώνονταν. Δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στην κουζίνα και να ανοίξουν μια βρύση.

Τώρα ή ποτέ

Πάνω από όλα αυτά, η μετάβαση από και προς το νοσοκομείο είναι δύσκολη για τους κατοίκους της Υεμένης. Το κόστος μεταφοράς και ο κίνδυνος στους δρόμους κάνουν τις γυναίκες να καθυστερούν επικίνδυνα να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. Επιπλέον, κάποιες φορές οι οικογένειές τους θέλουν να φεύγουν από το νοσοκομείο προτού οι γυναίκες να είναι ιατρικά έτοιμες.

Αυτό οφείλεται στις καταστάσεις που προκαλούνται από τις συγκρούσεις. Είτε σκέφτονται «ή τώρα ή ποτέ» για να επιστρέψουμε στο σπίτι με ασφάλεια, είτε ότι δεν υπάρχει κανείς για να φροντίσει τα άλλα παιδιά στο σπίτι.

Καλωσορίζοντας μία νέα ζωή σε έναν ασταθή κόσμο Matteo Bastianelli

Συχνές επιπλοκές

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι περισσότερες γυναίκες που έφτασαν στο νοσοκομείο επέστρεψαν σπίτι με υγιή μωρά.

Είχαμε πολλούς δύσκολους τοκετούς όπως περιπτώσεις που το μωρό ερχόταν ανάποδα. Αυτές οι γεννήσεις δεν είναι συχνές στην Ευρώπη επειδή διαγνώσκονται κατά τη διάρκεια της προγεννητικής φροντίδας (η οποία δεν υπάρχει στην Υεμένη) και οι γυναίκες γεννούν με καισαρική. Αλλά, στην πόλη Abs, η αντιμετώπιση επιπλοκών σαν αυτή ήταν ένα συχνό φαινόμενο. Ήμουν τόσο έκπληκτη για το πόσο καλά η μαιευτική ομάδα κατάφερνε να διαχειριστεί αυτά τα περιστατικά και τελικά μητέρες και μωρά επιστρέφαν υγιείς στο σπίτι.

Τα τελευταία χρόνια συνεχών συγκρούσεων στην Υεμένη έχουν οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας. Στις περισσότερες περιοχές που παρεμβαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη, καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των γυναικών και των παιδιών. Πολλές μητέρες, παιδιά και νεογέννητα πεθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία που λειτουργούν ή υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή κατά την άφιξή τους σε αυτά. Παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σχετίζονται κυρίως με τον πόλεμο. Το 2019 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν σε 31.000 γεννήσεις και προχώρησαν σε 27.100 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια διεθνούς δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες και σε ζώνες όπου ζουν εκτοπισμένοι πληθυσμοί. 50 χρόνια δίπλα στις γυναίκες που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Κάνε τη δωρεά σου σήμερα και εξασφάλισέ τους την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται https://msf.gr/diplatis

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα