Γκουτέρες στη G20: “Ο κόσμος κατευθύνεται προς την κλιματική καταστροφή”

Γκουτέρες στη G20: “Ο κόσμος κατευθύνεται προς την κλιματική καταστροφή”
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην G20 2021 Domenico Stinellis/AP Photo

Από την Ιταλία, όπου διεξάγεται η Σύνοδος κορυφής των ηγετών της G20 για το κλίμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για το κλίμα προκειμένου να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα πως ο κόσμος “κατευθύνεται προς την κλιματική καταστροφή” και είπε πως οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλούσιων χωρών (G20) πρέπει να κάνουν περισσότερα σε πολλούς τομείς προκειμένου να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες.

Μιλώντας κατά την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20, ο Γκουτέρες είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν “επικίνδυνα επίπεδα δυσπιστίας” μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα πως η επικείμενη διήμερη σύνοδος θα βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε συγκεκριμένα την G20 να κατευθύνει περισσότερα χρήματα σε φτωχές χώρες και να τηρήσει μια προηγούμενη δέσμευση για τη χορήγηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως προκειμένου να βοηθηθούν αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Διαδηλώσεις στην Ιταλία για τη Σύνοδο κορυφής των G20 για το κλίμα 2021 Luca Bruno/AP Photo

“Δυστυχώς, το μήνυμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ουσιαστικά αυτό, ‘η επιταγή είναι στο ταχυδρομείο’. Σε όλους τους στόχους μας για το κλίμα, έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε. Και πρέπει να ανοίξουμε βηματισμό”, είπε ο Γκουτέρες.

Διαδηλώσεις στην Ιταλία με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των G20 για το κλίμα 2021 Luca Bruno/AP Photo

Διαδηλώσεις στην Ιταλία με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των G20 για το κλίμα 2021 Luca Bruno/AP Photo

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα